Zakelijk

Ziekte van Lyme wordt nader onderzocht

Zorgverzekering nieuws

Ziekte van Lyme wordt nader onderzocht

2 minuten leestijd
Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij hebben deze week naar buiten gebracht dat er 2,5 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor het onderzoek. Het onderzoek is bedoeld om de behandeling van de ziekte van Lyme nader te onderzoeken.

Het beschikbare budget is bedoeld voor het Nationaal Lymeziekte-expertisecentrum. In dit centrum bevinden zich meerdere partijen die het onderzoek in goede banen gaan leiden. Zo zijn het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Nederlandse vereniging voor Lymepatiënten (NVLP) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) er gevestigd. Zij testen personen die de ziekte hebben opgelopen. Tot nu toe hebben de testen nog weinig opgeleverd. Maar de ziekte van Lyme zal nader onderzocht worden.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door teken. Deze beestjes leven in bomen en struiken. Het is een fabeltje dat teken zich uit bomen laten vallen. Teken zitten op bladeren en takken. Zij kunnen pas op het lichaam terechtkomen als u in aanraking komt met deze plekken. Een teek zit graag op een warme plek waar u ze niet verwacht. Zij zitten graag op de liezen, onder de oksels, tussen de bilspleet en achter de oren. Als u bent gebeten door een teek betekent het niet dat u automatisch de ziekte van Lyme oploopt. Dit komt enkel in de gevallen voor als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie komt voor bij ongeveer één op de vijf teken.

Als u gebeten bent door een teek kunt u deze het beste op medische wijze verwijderen. Dit betekent dat u hem er niet af moet krabben of erin moet gaan prikken. Er zijn speciale tekentangen waarmee u gemakkelijk de teek kunt verwijderen. Indien u gebeten bent door een teek kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Er zal dan waarschijnlijk een bloedonderzoek geadviseerd worden.

Klik hier voor het vergelijken van uw zorgverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven