Zakelijk

Meer ongelukken door bezuinigingen gemeenten

Ongevallenverzekering nieuws

Onze top 5 ongevallenverzekeraars

Meer ongelukken door bezuinigingen gemeenten

2 minuten leestijd
Gemeenten schrappen wegwerkzaamheden en onderhoud de afgelopen jaren steeds vaker. Deze bezuinigingen hebben geleid tot 60% meer schades. Dit is gebaseerd op het aantal claims die tussen 2008 en 2016 gemeld werden.

Deze gegevens zijn gemeten uit de data van de verzekeringsmaatschappij Achmea. Deze wegbeheerschades zijn bij tientallen gemeenten fors toegenomen. Deze claims lopen uitéén van materiele schade tot letselschade. De ongelukken worden veroorzaakt doordat de wegwerkzaamheden langer worden uitgesteld. Zo komt het in deze gemeenten vaker voor dat er een tegel los zit, een drempel te hoog is of dat er een paaltje niet goed in het zicht staat. In de meeste gevallen zijn de claims gemeld omdat er materiele schade is, zoals een kapotte bumper. Helaas zijn er ook enkelen gevallen waar het minder goed afloopt en slachtoffers zelf ernstige letselschade oplopen.

De gevolgen van deze ongelukken kunnen problemen veroorzaken voor consumenten. Verzekeraars kunnen ervoor kiezen om de premie in deze gemeenten te gaan verhogen of zelfs helemaal niet meer te gaan verzekeren. Uit de gegevens van Achmea is gemeten dat er in 2008 gemiddeld 7 ongelukken, die veroorzaakt werden door achterstallig wegonderhoud, per gemeente werden geclaimt. Eind vorig jaar werd kwam uit dezelfde meting een aantal van 11 per gemeente, een verhoging van maar liefst 57%. Het aantal is niet heel hoog de claims zijn dat wel. De materiele claims die gedaan worden zijn nog te overzien. De hoge kosten komen voort uit de immateriële schadeclaims. Als een slachtoffer een letsel als een dwarslaesie krijgt, kan door carrièrebreuk de claim oplopen tot wel honderdduizenden euro’s.

Gemeentes kunnen door het uitstellen van wegwerkzaamheden strafrechtelijk veroordeeld worden. Eind 2012 werd de gemeente Stichtse Vecht op het matje geroepen. Er waren namelijk in 2009 twee motorrijders om het leven gekomen door slecht wegdek. Het wegdek was beschadigd door boomwortels. De gemeente werd veroordeeld tot een geldboete.

Op Verzekering.nl kunt u terecht voor het vergelijken van uw schadeverzekering. U kunt tot wel tientallen euro’s per maand besparen.

Check hier wat u kunt besparen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven