Zakelijk

Apothekers zullen in de toekomst medicijnen zelf maken

Zorgverzekering nieuws

Apothekers zullen in de toekomst medicijnen zelf maken

2 minuten leestijd

Apotheken zullen in de toekomst medicijnen zelf gaan produceren met de Bionexpresso. Dit apparaat maakt het apothekers mogelijk om biologische medicijnen te produceren. Hierdoor zullen de kosten dalen en kan er nauwkeurig geproduceerd worden.

Lagere kosten

De kosten per product zullen door productie met de Bionexpresso gaan dalen. Fabrikanten vragen vaak een hoge prijs voor de medicijnen. Dit komt omdat zij patent hebben op de medicijnen die hun fabriek produceert. Als apotheken deze medicijnen zelf gaan produceren op recept van de huisarts gelden deze patenten niet. We gaan eigenlijk terug in de tijd, vroeger werd dit proces namelijk al vervuld door de apotheken.

Zeldzame ziektes

Het proces zal aan het begin enkel plaatsvinden voor medicijnen die aangeschreven worden voor zeldzame ziektes. Deze medicijnen kosten zorgverzekeraars vaak tonnen op jaarbasis. Dit komt omdat de fabrikanten een hoge prijs vragen voor het product. Binnen geringe tijd zullen de apotheken deze medicijnen zelf gaan ontwikkelen. Dit houdt in dat de biologische stoffen per cassette naar de apotheek gebracht zullen worden. De apotheker kan met behulp van de Bionexpresso de biologische stoffen verwerken tot medicijnen. De fabrikant komt dus in dit productieproces niet meer voor.

Twijfels

Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie, is nog niet overtuigd over de manier waarop de productie moet plaatsvinden. Hij vraagt zich af of de biologische stoffen die vervoerd worden in een cassette en vervolgens verwerkt worden in de Bionexpresso wel zuiver blijven. Als de producten hun zuiverheid verliezen kunnen ze ook niet meegegeven worden aan patiënten.

De testen zijn momenteel in volle gang. De eigenaar van het project, Huub Schellekes, is overtuigd deze manier van produceren in de toekomst gebruikt zal worden. Naar verwachting zal de Bionexpresso binnen een tijdsbestek van 4 jaar op de markt komen.

Op Verzekering.nl kunt u terecht voor het vergelijken van uw zorgverzekering. U kunt tot wel honderden euro’s per jaar besparen.

Klik hier voor het vergelijken van uw zorgverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven