Zakelijk

Veel gemeenten informeren mantelzorgers onvolledig over vrijwilligersverzekering

Zorgverzekering nieuws

Veel gemeenten informeren mantelzorgers onvolledig over vrijwilligersverzekering

2 minuten leestijd

Maar liefst 78% van de Nederlandse gemeenten informeert mantelzorgers onvolledig over de vrijwilligersverzekering. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd door het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C). Zij namen alle 388 gemeenten onder de loep.

Vrijwilligersverzekering

Een verzekering speciaal voor vrijwilligers en mantelzorgers die hun werkzaamheden binnen een gemeente uitvoeren. Deze collectieve verzekering dekt niet alleen ongevallen die de vrijwilliger of mantelzorger kan overkomen maar ook aansprakelijkheid en persoonlijke eigendommen. De verzekering wordt betaald door de gemeenten

78% informeert onvolledig

Maar liefst 302 van de 388 gemeenten in Nederland informeert mantelzorgers en vrijwilligers niet voldoende over de verzekering. Dit is gemeten aan de hand van de gemeenten hun websites en de informatie die medewerkers tot hun beschikking hebben. In veel gevallen is er nauwelijks tot geen informatie terug te vinden op de website. Veel werknemers weten, mede hierdoor, ook niet dat de gemeente een dergelijke verzekering aanbiedt aan vrijwilligers. Het lijkt hierdoor dat gemeenten ontkennen dat zij in bezit zijn van de vrijwilligersverzekering.

Vrijwilligers weten van niets

De gemeenten betalen voor de verzekering zodat vrijwilligers niet voor de kosten op hoeven te draaien. Helaas vergeten zij deze personen te informeren over de mogelijkheid om deze bij hen af te nemen. Het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.) verricht momenteel een aanvullend onderzoek onder de mantelzorgers in Nederland. Uit voorgaande resultaten is gebleken dat ongeveer twee-derde van deze groep niet op de hoogte is van de verzekering.

De komende jaren zullen gemeenten hun vrijwilligers en mantelzorgers vaker gaan voorzien van dergelijke informatie. Zo worden in de overige 86 gemeenten eens in de zoveel tijd bijeenkomsten georganiseerd om deze mensen op de hoogte te brengen van de voordelen waar zij gebruik van kunnen maken.

Bent u vrijwilliger of mantelzorger en bent u benieuwd of uw gemeente deze verzekering aanbiedt? Kijk dan voor meer informatie op hun website of neem contact op met hun informatienummer.

Bron: Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.)

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven