Zakelijk

Proefpersonen testen poliovaccin

Zorgverzekering nieuws

Proefpersonen testen poliovaccin

2 minuten leestijd

Twee groepen van vijftien proefpersonen testen deze maand een nieuw poliovaccin. Dit onderzoek wordt verricht op het terrein van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. De proefpersonen zullen een maand lang afgezonderd van de buitenwereld het nieuwe vaccin testen. Om medische aspecten bestaat de samenstelling van de proefpersonen enkel uit Nederlanders.

Vaccinatie

De twee groepen worden achtereenvolgend in quarantaine getest op het nieuwe middel. Polio is in België al twintig jaar niet meer voorgekomen maar in Nederland werd er afgelopen maand, voor het eerst sinds jaren, nog een melding gedaan van een poliobesmetting. Dit gebeurde bij een medewerker van het vaccin producerend bedrijf Bilthoven Biologicals (Bbio). Er ontstond te veel druk op een slang waarmee het bedrijf een test aan het uitvoeren was waardoor er een lek in ontstond. Uit deze lek kwam er een kleine hoeveelheid van het poliovirus vrij. Een van de medewerkers had het virus ingeademd en werd hierdoor besmet. Het risico dat de ziekte overgedragen zal zijn is, door goede vaccinaties voor hem en zijn naaste, zeer nihil verklaard.

Toch wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over een vaccin beschikken als er in de toekomst wel sprake is van een uitbraak. Het project wordt ondersteund door een aantal financiers, één van deze financiers is de stichting van Microsoft- oprichter Bill Gates.

Het virus was tussen 1920 en 1956 een besmetting waar veel Nederlanders ziek van zijn geworden. Tegenwoordig komt de ziekte bijna alleen nog maar voor in derdewereldlanden.

Accommodatie

De proefpersonen verblijven deze maand gezamenlijk in 66 containers. Omdat de ziekte zeer besmettelijk is komen zij niet in contact met de buitenwereld. De artsen die het onderzoek verrichten lopen in speciale beschermende kleding zodat zij het virus niet kunnen overdragen. In totaal waren er 400 aanmeldingen voor het onderzoek waar er in totaal 30 mensen zijn geselecteerd. De accommodatie is van alle kwaliteiten voorzien, zo is er onder andere ruimte voor vermaak en zelfs een ruimte waar zij kunnen sporten. Voor deelname aan dit onderzoek ontvangen de proefpersonen tussen de € 8.000 en € 10.000.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven