Zakelijk

Verzekeraars investeren premie in palmolie

Zorgverzekering nieuws

Verzekeraars investeren premie in palmolie

2 minuten leestijd

Zo goed als alle verzekeringsmaatschappijen in Nederland investeren het geld dat zij ontvangen van verzekerden in Palmolie. Deze vloeistof wordt gebruikt bij het produceren van vele producten. Door de groeiende vraag naar de olie moeten oerwouden gekapt worden om ruimte te maken voor plantages. Is dit proces wel maatschappelijk verantwoord? De redactie van Verzekering.nl zocht het voor u uit.

Oliepalm

De vloeistof palmolie wordt gehaald uit de oliepalm. Deze palm groeide voorheen alleen in West-Afrika. Toen de Nederlanders de oliepalm ontdekten hebben zij 13 exemplaren meegenomen naar het toenmalig Nederlands-Indië. Via de plantentuinen, waar deze exemplaren geplant werden, zijn ze vervolgens door heel Zuidoost-Azië verspreid.

De Aziatische eilanden Sumatra, Borneo en Papoea zijn rijk aan prachtige natuurgebieden waar veel dieren zich voortplanten. De meest spectaculaire dieren zijn te vinden op deze eilanden, waaronder de tijger en orang-oetangs. De afgelopen jaren is de vraag naar palmolie sterk toegenomen en om deze te kunnen produceren moeten veel van deze oerwouden plaatsmaken voor oliepalm-plantages. Hierdoor moesten de dieren verkassen naar andere delen van de eilanden waar zij steeds minder ruimte over hebben. Zij zullen na loop van tijd zelfs uitsterven bedreigd worden als de productie van palmolie zo doorgaat.

Producten

Palmolie komt van de vruchten die groeien aan de oliepalm. De olie wordt gebruikt bij het produceren van veel producten, van snoepgoed tot aan biobrandstoffen. De palmolie bevat plantaardige en dierlijke vetten, hierdoor is de olie een goede vervanger van andere voedingsstoffen. Veel vegetariërs kopen bijvoorbeeld producten waar palmolie in zit om toch de dierlijke vetten binnen te krijgen.

Tot nu toe wordt slechts 20% van de palmolie duurzaam geproduceerd. Producten die geproduceerd worden met deze duurzame palmolie zijn in het bezit van het RSPO-keurmerk (Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie). Deze organisatie behartigt de belangen van de bewoners en dieren in Azië. Veel organisaties kiezen ervoor om dit keurmerk niet te vermelden op de verpakking, omdat de producten slechts voor een klein percentage uit palmolie bestaan. U kunt altijd navragen bij de supermarkt of de producten een RSPO-keurmerk hebben.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven