Welke medicijnen krijg ik vergoed?

Zorgverzekering nieuws

Welke medicijnen krijg ik vergoed?

2 minuten leestijd

Bijna iedereen krijgt weleens medicijnen voorgeschreven. In sommige gevallen moet u soms een eigen bijdrage betalen voor uw medicijnen. Maar welke medicijnen krijg ik vergoed en welke niet? In deze webblog leggen we dit aan u uit.

Als u medicijnen krijgt voorgeschreven van uw huisarts, krijgt u in de meeste gevallen de vergoeding vanuit uw basisverzekering.

Vergoeding geregistreerde geneesmiddelen

Een geregistreerd geneesmiddel is een geneesmiddel dat is beoordeeld door het College ter beoordeling van de Geneesmiddelen (CBG) en die een Nederlandse registratie krijgt. De basisverzekering vergoedt alle medicijnen die in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) staan. Wilt u weten of uw medicijn hierin staat? Op de website www.medicijnkosten.nl kunt u opzoeken of een medicijn in het GVS is opgenomen.

Vergoeding niet-geregistreerde geneesmiddelen

Niet geregistreerde geneesmiddelen zijn niet verzekerd vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Alleen wanneer u een aanvullende zorgverzekering heeft, krijg u een vergoeding voor geneesmiddelen die buiten het geneesmiddelenvergoedingssysteem vallen. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de niet-geregistreerde geneesmiddelen wel verzekerd worden:

  • Wanneer u aan een ziekte lijdt die in Nederland bij minder dan 1 op de 150 000 Nederlanders voorkomt.
  • Als er voor een ziekte geen behandeling mogelijk is in Nederland.
  • Wanneer er geen ander gelijkwaardig medicijn is, maar wat wel is geregistreerd. 
Eigen bijdrage

In sommige gevallen moet u een eigen wettelijke bedrage betalen voor uw medicijnen, die niet meetelt voor het eigen risico. Per groep medicijnen geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Wanneer de prijs van een medicijn hoger is dan deze vergoeding, dan moet u bijbetalen.

Zorgverzekering afsluiten

Op onze website verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een zorgverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke zorgverzekering het goedkoopste is en welke het beste bij u past.

Kijk hier in onze vergelijker voor een zorgverzekering die bij u past.

 

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven