Een auto gemaakt van planten

Autoverzekering nieuws

Een auto gemaakt van planten

2 minuten leestijd

Het is echt waar, de studenten van de TU Eindhoven hebben de eerste auto ontwikkeld die is gebouwd van de grassoort vlas. De auto is nog niet veilig genoeg maar de ontwikkelingen zijn in volle gang. Zo haalde de wagen vorige maand een snelheid van 65 kilometer per uur. Verzekering.nl zocht uit hoe de wagen is opgebouwd.

Lina

Het project heeft de naam Lina gekregen. Een groep bestaande uit 22 studenten zijn twee jaar geleden begonnen met het bouwen van de wagen. De meeste van hen zijn zelfs tijdelijk gestopt met hun studie om aan de wagen te bouwen. Het project staat volledig in het teken van duurzaamheid, een auto bouwen van gras lijkt onwerkelijk maar dit is het zeker niet. De groep bouwde al eerder een auto gemaakt van kurk.

De vlasvezels worden strak over elkaar heen geperst en geplakt op platen van suikerbiet. Op deze manier ontstaan er platen waaruit het frame van de auto is geproduceerd. Door de lichte materialen weegt de auto nog geen 300 kilo. Doordat de auto zo licht is verbruikt hij weinig energie tijdens het rijden. Ondanks deze specificaties heeft de wagen plek voor maar liefst vier personen.

De wagen is geproduceerd enkel als stadsauto, hij gaat dan ook niet harder dan 65 kilometer per uur. Helaas zijn niet alle onderdelen gemaakt van de duurzame grasvezels, enkele onderdelen zijn nog van materiaal. Hier konden de studenten niet onderuit omdat dit een eis is die gesteld wordt door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

In de toekomst zullen we waarschijnlijk in auto’s gebouwd van grasvezels gaan rijden. Deze ontwikkelingen zullen nog even op zich moeten laten wachten. De studenten van de TU Eindhoven hebben meegedaan aan de Shell Eco-Marathon in Londen. Tijdens deze dagen ging het er niet om welke auto het snelst gaat, maar om welke auto het zuinigst rijdt.

Klik hier voor het vergelijken van uw autoverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven