Zakelijk

Het nut van medicinale cannabis

Zorgverzekering nieuws

Het nut van medicinale cannabis

2 minuten leestijd

Medicinale cannabis is ‘wiet’ die mensen ter medicatie gebruiken. Een andere benaming voor medicinale cannabis is mediwiet. Deze mediwiet wordt voorgeschreven door uw huisarts indien u last heeft van spasme, pijn in de zenuwen en ontstekingen. Wat is het nut van deze stof? De redactie van Verzekering.nl zocht het voor u uit.

Medische cannabis

Er bestaan velen soorten midicinale cannabis. Deze soorten beschikken allen over verschillende samenstellingen. Van deze samenstellingen onderscheiden we twee belangrijke stoffen, namelijk: THC en CBD. THC staat voor het gehalte dronabinol in de cannabis, CBD staat voor het gehalte cannibiol.

Dronabinol (THC)

Deze stof wordt meestal alleen in het buitenland verwerkt bij het produceren van medicijnen. De stof wordt in Nederland pas voorgeschreven als u niet vatbaar bent voor andere medicijnen. Het is dus niet dat u naar de dokter kunt gaan met uw klachten en verwacht dat u mediwiet zal krijgen. De voornaamste reden dat artsen deze stof voorschrijven aan hun patiënten is bij misselijkheid van chemotherapie en een slechte eetlust van aidspatiënten.

Cannibol (CBD)

Deze stof werkt goed tegen vormen van pijn en spasme. Zo wordt medicinale wiet met een hoog CBD-gehalte voorgeschreven aan mensen die last hebben van multiple sclerose (MS).

Samenstelling per soort

Het is niet vanzelfsprekend dat een arts medicinale wiet voorschrijft bij klachten. Deze worden vaak als laatste middel gezien indien uw lichaam niet reageert op eerder voorgeschreven medicijnen.  De dokter weet precies welke soort bij welke klacht past. Zo onderscheiden we de volgende soorten medische cannabis:

Soort Gehalte dronabinol (THC) Gehalte cannibidiol (CBD)
Bedrocan 22% < 1%
Bedrobinol 13,5% < 1%
Bediol 6,3% 8%
Bedica 14% < 1%
Wat wordt er vergoed?

Mediwiet zit in het standaardpakket van de zorgverzekeraars. Mocht de dokter het advies voorschrijven wordt dit vergoed door de verzekeraar.

Klik hier voor het vergelijken van uw zorgverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven