Gewerkt met giftige stoffen, wie is er aansprakelijk?

Zorgverzekering nieuws

Gewerkt met giftige stoffen, wie is er aansprakelijk?

2 minuten leestijd

Het komt maar al te vaak voor dat werknemers met giftige stoffen werken terwijl zij hier niet van op de hoogte zijn. Indien werknemers hierdoor ernstig ziek worden dienen zij dit bij de werknemer te verhalen. De werknemer wordt dan in de meeste gevallen aansprakelijk gesteld voor de geleden schade aan de gezondheid van de werknemer. Hoe zit dit precies? De redactie van Verzekering.nl zocht het voor u uit.

Verplichtingen werkgever

Uw werkgever dient het te melden als er in het pand giftige stoffen zitten. Voor de gezondheid van de werknemers is de werkgever wettelijk verplicht maatregelen te treffen. Het kan bij iedere werkgever voorkomen, zo ook bij defensie waar het in 2014 misging. Ongeveer 100 ex-werknemers zijn ziek geworden door het werken in deze stoffen. Van deze 100 werknemers zijn er 13 mensen waarbij kanker is geconstateerd. Zij hebben hiervoor een schadevergoeding geëist.

Het Burgerlijk Wetboek

In het Burgerlijk Wetboek hebben we de verplichtingen van de werkgever opgezocht. De werkgever is aansprakelijk voor de geleden schade indien:

  • De vereiste maatregelen niet zijn genomen
  • Tegen gevaren die het bedrijf bekend moeten zijn
  • Op het moment waarop het gevaar de schade veroorzaakt is
  • Terwijl deze te voorkomen was als de werkgever deze maatregelen wel had genomen
Ik ben ziek geworden wat moet ik nu doen?

Als u ziek bent geworden en bovenstaande is voor u van toepassing kunt u beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering om gebruik te maken van een advocaat. Het is belangrijk dat u zelf nog geen stappen onderneemt zonder overleg te hebben gehad met een jurist. Deze adviseert u precies hoe u moet handelen om verzoek te doen op een schadevergoeding.

Op Verzekering.nl kunt u terecht voor het vergelijken van uw rechtsbijstandsverzekering. Wist u dat u tot wel tientallen euro’s per jaar kunt besparen?

Vergelijk direct uw rechtsbijstandsverzekering.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven