Schade aan uw auto zelf betalen of claimen?

Autoverzekering nieuws

Schade aan uw auto zelf betalen of claimen?

2 minuten leestijd

U neemt een verzekering om niet tegen onvoorziene kosten aan te lopen. U klimt bij ieder schadevrije jaar een trede op de denkbeeldige bonus-malusladder waardoor uw premie lager wordt. Maar wat nou als u na een aantal schadevrije jaren tegen een paaltje aanrijdt? Kunt u dan deze schade beter zelf betalen of toch naar de verzekeraar toestappen? De redactie van Verzekering.nl zocht het voor u uit.

De bonus-malusladder

Deze denkbeeldige ladder omschrijft de korting die u per schadevrij jaar ontvangt op uw premie. Deze is bij iedere verzekeringsmaatschappij anders, op deze manier kunnen verzekeraars hun autoverzekering zo aantrekkelijk mogelijk voor u maken. Als u schade meldt aan uw verzekeraar daalt u dus op deze ladder. Het is niet altijd voordelig om dit te doen, vooral niet bij kleine bedragen.

Of u nou € 500,- of € 5.000,- schade bij uw verzekering wilt claimen, uw verzekeraar maakt geen onderscheid in de hoogte van het bedrag. Als u eenmaal een schade heeft gemeld bij uw verzekeraar daalt u op de bonus-malusladder.

Wat is voordeliger?

Mocht u het kunnen missen zou het financieel zeker aantrekkelijk zijn om kleine schades uit eigen zak af te lossen. Zo kunt u uw no-claimkorting blijven behouden. Deze korting kan bij de meeste verzekeraars oplopen tot wel 80% per maand.

Extra mogelijkheid

De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden u een uitweg om toch uw premie te behouden. Zo kunt u meestal tot wel 12 maanden na de uitkering van uw schade er toch voor kiezen om dit bedrag terug te betalen. Op deze manier blijft u uw schadevrije jaren behouden. Lees goed de polisvoorwaarden van uw verzekering door of zij u deze mogelijkheid bieden.

Op verzekering.nl kunt u terecht voor het vergelijken van uw autoverzekering. Wist u dat u tot wel tientallen euro’s per maand kunt besparen?

Klik hier om uw autoverzekering te vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven