Per ongeluk geld overgemaakt naar het verkeerde IBAN-nummer, wat nu?

Rechtsbijstandverzekering nieuws

Per ongeluk geld overgemaakt naar het verkeerde IBAN-nummer, wat nu?

2 minuten leestijd

Met de komst van het IBAN-nummer wordt uw overboeking niet meer op naam gecontroleerd. Per jaar raken tienduizenden mensen hun geld kwijt door een verkeerde invoering van het IBAN-nummer. Wat kunt u zelf doen als u geld verkeerd heeft overgemaakt?

 Als u per ongeluk geld overgemaakt heeft naar een verkeerd rekeningnummer, wilt u dit natuurlijk z.s.m. terugkrijgen. Er is dan sprake van een onverschuldigde betaling. Er is in nog meer gevallen sprake van een onverschuldigde betaling, namelijk:

  • Als het bedrag per ongeluk dubbel is overgeboekt.
  • Als er een te hoog bedrag is overgeboekt. (het verschil met het juiste bedrag is dan onverschuldigd betaald).
Waar heb ik recht op?

Wanneer je uw geld per ongeluk overgemaakt hebt naar een verkeerd rekeningnummer, heb je weinig rechten. Je bent afhankelijk van de medewerking van de ontvanger. In de Algemene Bankvoorwaarden staat dat banken niet de naam en het rekeningnummer hoeven te controleren. Hierdoor is de kans dus groter dat er geld overgemaakt wordt naar een verkeerd rekeningnummer.

Hoe krijgt u uw geld terug?

Heeft u per ongeluk een verkeerd of een dubbel bedrag overgemaakt naar een vriend of een kennis? Neem dan zelf contact op met die persoon. Dit leidt vaak tot een snelle terugbetaling.

Als u de ontvanger niet kent, neem dan snel contact op met uw bank. Zij nemen dan contact op met de bank van de ontvanger en deze bank zal de ontvanger verzoeken het geld binnen 10 werkdagen terug te boeken. Als de ontvanger van het bedrag bankiert bij dezelfde bank als u, kunt u het IBAN-nummer ook proberen te achterhalen op Google. Als dit niet lukt dan is een telefoontje van de bank aan de ontvanger al snel voldoende om het bedrag terug te krijgen op uw rekening.

Rechtsbijstandverzekering

Wat heeft de rechtsbijstandverzekering hiermee te maken? Als alle genoemde punten hierboven geen succes hebben, dan kunt u via de rechtsbijstandverzekering een juridische procedure starten op grond van onverschuldigde betaling. Aangezien de zaak juridisch gezien niet erg lastig is, is de kans op succes groot.

Kijk bij onze vergelijker voor een rechtsbijstandsverzekering op maat.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven