Help! Mijn huis is afgebrand, wat nu?

Opstalverzekering nieuws

Help! Mijn huis is afgebrand, wat nu?

2 minuten leestijd

Het is een van de ergste dingen die u kunt overkomen. De brandweer rukt in Nederland zo’n 6000 keer per jaar uit voor een woningbrand. Een aantal van deze hebben helaas een fatale afloop. Wat moet er gebeuren?

 Voorkomen

Het beste is natuurlijk als u goede maatregelen neemt om een brand te voorkomen. Kijk in uw huis naar risico’s waar u zelf tegenaan loopt of huur een expert in die u helpt uw woning te onderzoeken. Hier zijn voor u een aantal kleine tips:

 • Zorg voor een vonkenscherm voor uw openhaard
 • Maak sigaretten veilig uit
 • Zet geen kaarsen in de buurt van brandbaar materiaal.
 • Wees voorzichtig met licht ontvlambare materialen.
 • Veeg de schoorsteen minimaal één keer per jaar
 • Laat de C.V. minimaal één keer per jaar controleren
 Wat nu?

Als uw huis is afgebrand gaat alles ineens heel snel. Er moeten in een korte tijd veel dingen geregeld worden. U kunt kijken naar een contra-expert. Hij helpt u bij het vaststellen van de schade en onderhandelt namens u met de verzekeringsmaatschappij. De kosten die bovenop het verzekerde bedrag kunnen komen zijn:

 • Opruimings- en saneringskosten
 • Vervangende woonruimte
 • Bereddingskosten
 • Vervoer en opslaan van inboedel
 • Tuinherstel

Stichting Salvage helpt gedupeerde mensen die te maken hebben met een woningbrand. De brandweer schakelt een Salvagecoördinator in en zij bieden namens de Nederlandse verzekeraars gratis persoonlijke hulp aan die maximaal tot de volgende dag duurt.

 Opstalverzekering

Met de opstalverzekering zijn uw huis en bijgebouwen verzekerd tegen o.a. brand-, rook- en waterschade. Deze verzekering heet ook wel een woonhuisverzekering. Per verzekeraar kunt u zich verzekeren voor de basisdekking, maar u kunt zich ook nog eens verzekeren voor de aanvullende dekkingen.

 Inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering zijn bijna alle losse spullen in uw huis verzekerd tegen o.a. brand-, rook- en waterschade. Per verzekeraar kunt u zich verzekeren voor de basisdekking, maar u kunt zich ook nog eens verzekeren voor de aanvullende dekkingen.

Kijk nu bij ons in de vergelijker welke opstal– en inboedelverzekering het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven