Help! Mijn werkgever is failliet, wat nu?

Rechtsbijstandverzekering nieuws

Help! Mijn werkgever is failliet, wat nu?

2 minuten leestijd

Het is de nachtmerrie van elke ondernemer: failliet gaan. Als een bedrijf zijn schuldeisers niet meer kan betalen, wordt er gerechtelijk beslag genomen op het vermogen van het bedrijf. De eigenaar kan zelf een faillissement aanvragen of de rechtbank verklaart het bedrijf failliet als hij denkt dat het bedrijf zelfs met uitstel van betaling het niet meer gaat redden, maar hoe zit het dan met de werknemers?

 Van het ene op het andere moment hoort u dat het bedrijf waar u bij werkt failliet is gegaan. Wat moet u nu doen? Een curator neemt het bedrijf over als het faillissement geaccepteerd is. De curator zorgt dat alle schuldeisers betaald worden, maar helaas staan de werknemers altijd als laatste in het rijtje. De leveranciers van gas, water, licht en de belastingdienst gaan voor.

Als het bedrijf uw salaris niet meer kan betalen, neemt het UWV de plicht over. Het UWV noemt dit ‘het overnemen van de loondoorbetalingsverplichting wegens   betalingsonmacht’. Het is belangrijk dat u hier ook zelf achteraan gaat. De curator schrijft u een brief over het faillissement en uw ontslag. Deze moet u goed bewaren, want het is één van de bewijsstukken die u moet meenemen op het gesprek met het UWV, om de terugbetaling van uw salaris aan te vragen. Het UWV wil graag zo veel mogelijk bewijsstukken van u krijgen, zoals:

  • UWV Formulier Faillissement
  • Kopie van uw ID en bankpas
  • Kopie van uw jaaropgaaf
  • Kopie van uw salarisstroken van de afgelopen 6 maanden
  • Kopie van uw arbeidsovereenkomst
Rechtsbijstandverzekering

Uiteindelijk is het een lang en zwaar proces en u kunt hierbij alle hulp gebruiken. Met de rechtsbijstandverzekering heeft u recht op deskundige hulp bij een juridisch conflict. Samen met een advocaat kunt u gaan kijken waar u recht op heeft, zoals: achterstallig loon of een WW-uitkering. Hierdoor staat u niet alleen en krijgt u goed advies over welke stappen u moet ondernemen om goed uit het faillissement te komen.

Kijk nu bij ons in de vergelijker, welke rechtsbijstandverzekering het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven