Zakelijk

Second opinion vergoed of niet?

Zorgverzekering nieuws

Second opinion vergoed of niet?

2 minuten leestijd

Soms gebeurt het dat je je twijfels hebt bij de diagnose van je arts, een second opinion kan in zo’n geval uitkomst bieden. Hoewel zo’n second opinion vaak andere uitkomsten biedt durft nog altijd 1 op de 5 mensen geen doorverwijzing aan te vragen. Veel patiënten blijken het moeilijk te vinden om tegen hun behandelend arts in te gaan, een mogelijke oorzaak hiervan is dat zij niet weten of een second opinion vergoed wordt of niet. In dit artikel wordt hier duidelijkheid over verschaft.

Wat is een second opinion?

Wanneer u twijfelt aan het oordeel van uw arts of wanneer u wilt dat er nog eens met andere ogen naar uw dossier wordt gekeken biedt een second opinion uitkomst. Bij een second opinion wordt er door een andere arts opnieuw naar uw klachten gekeken. Vaak blijkt dat een tweede arts andere uitkomsten en adviezen biedt dan uw behandelend arts. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat de helft van de patiënten die een second opinion hebben gevraagd een ander advies krijgen van hun tweede arts dan het oorspronkelijke advies van hun behandelend arts. Reden genoeg om vaker voor een second opinion te kiezen zou je zeggen, toch durft één op de vijf Nederlanders geen doorverwijzing aan te vragen.

Wordt een second opinion vergoed?

Handig om te weten is dat een second opinion vergoed wordt vanuit je basisverzekering. Het is wel zo dat je hier eigen risico over betaald. Het is belangrijk om te weten dat je voor een second opinion een doorverwijzing nodig hebt van je behandelend arts. Bij verreweg de meeste verzekeraars wordt een second opinion vergoed vanuit de basisverzekering. De zorgverzekeraars waar dit niet voor geldt bieden services aan met een vergelijkbare dekking. Hierbij moet je denken aan voordelen zoals dat je geen doorverwijzing nodig hebt van uw arts of dat het bedrag niet afgaat van uw eigen risico.

Voor veel patiënten, vooral bij situaties met grote gevolgen, is het handig om een second opinion aan te vragen. Goed om te weten is dat u niet alleen bij een arts om een second opinion kan vragen maar ook bij een fysiotherapeut, Psycholoog of tandarts is het mogelijk een doorverwijzing aan te vragen. Aangezien zo’n tweede check toch wordt vergoed vanuit de basisverzekering brengt het ook weinig kosten met zich mee. Op verzekering.nl/zorgverzekeringvergelijken kunt u de verzekering afsluiten die het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven