Zakelijk

Nationaal Zorgfonds nobel streven, maar onbetaalbaar

Zorgverzekering nieuws

Nationaal Zorgfonds nobel streven, maar onbetaalbaar

3 minuten leestijd

Nu de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan is er een nationaal debat ontstaan omtrent het Nationaal Zorgfonds. Bij het fonds komt de zorg weer in handen van de overheid in plaats van bij de zorgverzekeraars. Vooral de SP heeft het zorgfonds als een belangrijk speerpunt van het partijprogramma gemaakt, ook 50plus en Partij voor de Dieren zijn voorstander van deze constructie. Verzekering.nl zet voor u de voor-en nadelen van het nationaal zorgfonds op een rij.

Op zaterdag 26 november 2016 werd de campagne voor het Nationaal zorgfonds officieel afgetrapt op het malieveld in Den Haag. De opening werd druk bezocht door zo’n 4000 ontevreden burgers die het tijd vinden voor verandering. De aanwezige menigte geeft aan dat de onvrede over het huidige zorgstelsel wel degelijk leeft in het land. Het eigen risico is in korte tijd gestegen naar 385 euro, dit is voor een aanzienlijk percentage van de Nederlandse bevolking een bedrag dat zij niet zomaar kunnen ophoesten. Tel daar de steeds hoger wordende premie bij op en je komt tot de conclusie dat de zorg in Nederland voor sommigen burgers onbetaalbaar is geworden. Het Nationaal Zorgfonds moet daar verandering in gaan brengen. Door de zorg grotendeels te laten regelen door de overheid, in plaats van over te laten aan de ‘onzichtbare hand’ van de marktwerking, moet de zorg weer betaalbaar worden voor iedereen. Dit klinkt aantrekkelijk, de vraag is alleen wel of zo’n nationaal fonds wel haalbaar is. Verschillende experts en hoogleraren hebben al aangegeven dat de vernieuwingsplannen bakken met geld gaan kosten en daardoor praktisch onhaalbaar zijn. Hieronder een overzichtje met de voor-en nadelen van het National Zorgfonds.

Voordelen:

  • Door het eigen risico op te heffen wordt de zorg ook betaalbaar voor de burgers die wat minder geld te besteden hebben.
  • De zorg wordt minder bureaucratisch.
  • Er wordt geen geld meer verspild aan de marketing van zorgverzekeraars tijdens het overstapcircus in december.

Nadelen:

  • Het omzetten van het huidige zorgsysteem naar het Nationale Zorgfonds gaat erg veel geld kosten.
  • De kwaliteit van zorg zal eerder achteruit dan vooruit gaan.
  • Verzekerden hebben geen keuzevrijheid meer.
  • Er is geen sprake meer van concurrentie in de zorg.

Hoewel het idee van een Nationaal Zorgfonds veel mensen als muziek in de oren zal klinken zitten er redelijk veel haken en ogen aan het initiatief. Voorstanders, zoals de SP, beweren dat bij een door de overheid gereguleerd zorgsysteem de zorg weer in handen komt van de patiënt en zorgverlener,. Dit is echter nog maar de vraag. Op dit moment is het zo dat patiënten de vrijheid hebben om een zorgverzekering uit te kiezen die het best bij hen past, bij een nationaal zorgfonds wordt deze vrijheid van de patiënt afgenomen. Verder gaat de omschakeling van het huidige zorgsysteem naar een nationaal fonds een flinke bak geld kosten. De SP heeft laten weten dat het afschaffen van het eigen risico zo’n 3 miljard euro zou gaan kosten, volgens latere berekeningen zouden de kosten eerder een veelvoud dan die 3 miljard bedragen. Met het buitenspel zetten van de zorgverzekeraars zitten nog veel meer kosten verbonden. Het CPB heeft berekend dat de kosten van een nationaal zorgfonds kunnen oplopen tot over de 30 miljard euro. De SP heeft geen concreet plan om deze kosten te kunnen ophoesten. Een Nationaal zorgfonds lijkt dan ook ondanks het nobele streven onhaalbaar te zijn. Niet alleen financieel zitten er de nodige nadelen aan het systeem ook is het maar de vraag of de zorg daadwerkelijk zoveel beter zal worden met de komst van het Nationaal Zorgfonds.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven