Zakelijk

Minister Schippers onderzoekt opnieuw werking medicinale Cannabis

Zorgverzekering nieuws

Minister Schippers onderzoekt opnieuw werking medicinale Cannabis

2 minuten leestijd

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers gaat naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag over medicinale Cannabis opnieuw een onderzoek starten naar de werking van de softdrug. Vanaf dit jaar krijgen patiënten de cannabis niet meer vergoedt door hun verzekeraar. Veel patiënten ondervinden veel voordeel van de werking van cannabis en zitten door het stopzetten van de vergoeding nu met hun handen in het haar.

Op dit moment is het zo dat het Zorginstituut Nederland, dat minister Schippers informeert over vergoedingen, het advies geeft om de wiet niet te vergoeden. Het instituut is van mening dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor de werking van medicinale cannabis. Veel patiënten die leiden aan ziektes als Reuma, kanker of HIV geven juist aan erg veel baat te hebben bij het gebruik van wiet. Nu de cannabis niet meer vergoedt wordt door de basisverzekering moeten sommige patiënten maandelijks tot wel honderden euro’s zelf betalen voor het geneesmiddel.

Situatie in Duitsland

Opmerkelijk is dat op dit moment de Nederlandse overheid steeds meer medicinale wiet exporteert naar buurland Duitsland. In Duitsland is het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden zo populair geworden dat de overheid besloten heeft het middel te legaliseren. De oosterburen hebben zelfs verplicht gesteld dat zorgverzekeraars cannabis moeten vergoeden voor ernstig zieke mensen. De grote vraag aan cannabis in Duitsland heeft ervoor gezorgd dat de Duitse overheid heeft gevraagd aan Nederland of zij de aankomende jaren extra veel wiet willen exporteren naar het land. Minister Schippers heeft eerder al in een kamerbrief gemeld dat Nederland de aankomende tijd jaarlijks 700 kilo wiet gaat exporteren naar de oosterburen. Veel gedupeerden vinden het tegenstrijdig van de Nederlandse overheid dat zij enerzijds aan de medicinale cannabis verdienen door het te exporteren, maar anderzijds in eigen land de wiet niet te vergoeden in het basispakket.

Reactie minister Schippers

Minister Edith Schippers heeft in een reactie op EenVandaag aangegeven actie te ondernemen. Schippers heeft het Zorginstituut de opdracht gegeven om opnieuw een advies uit te brengen over medicinale cannabis op basis van nieuwe internationale onderzoeken. Als het onderzoek uitwijst dat de cannabis alsnog een medicinale werking heeft zal de cannabis mogelijk terugkeren in het basispakket. Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek zal plaatsvinden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven