Nog steeds veel automobilisten oververzekerd

Autoverzekering nieuws

Nog steeds veel automobilisten oververzekerd

2 minuten leestijd

Nog altijd betaald de helft van de Nederlandse automobilisten maandelijks een te hoog bedrag aan premie voor hun autoverzekering. Deze automobilisten hebben een verzekering met een te hoge dekking waardoor zij oververzekerd zijn. Hoe hoger de waarde van de auto hoe groter de kans dat de auto oververzekerd is. Vooral als je na de aankoop van je auto nooit meer naar je verzekering hebt omgekeken is de kans groot dat je maandelijks te veel premie betaald.

Oververzekering ontstaat wanneer de dekking hoger is dan het financiële risico wat diegene loopt. Wij Nederlanders staan er om bekend dat wij ons over het algemeen voor talloze zaken laten verzekeren, in sommige gevallen is dit echter helemaal niet verstandig. Soms is het namelijk slimmer om het risico te lopen dat je de geldsom eenmalig uit eigen portemonnee moet betalen dan dat je maandelijks een hoog bedrag kwijt bent aan premie. Het is belangrijk om oververzekering te voorkomen door regelmatig te bekijken welke verzekeringen niet noodzakelijk zijn om te hebben en om met enige regelmaat verzekeringen met elkaar te vergelijken op een vergelijkingssite.

Vooral in de autoverzekeringswereld komt oververzekering vaak voor, dit heeft verschillende oorzaken. Zo vergeten veel automobilisten dat hun auto na aankoop relatief snel in waarde daalt. De premie die is vastgelegd bij aankoop van de auto is na een aantal jaar te hoog voor de dagwaarde van de auto, de auto is in zo’n geval oververzekerd. Uit onderzoek is gebleken dat vooral dure auto’s vaak oververzekerd zijn, dit komt mede doordat auto’s in het duurdere segment snel minder waard worden door de hoge afschrijvingskosten. Verder blijkt er een verband te bestaan tussen de leeftijd van de automobilist en de mate van oververzekerdheid. Het blijkt namelijk dat bij 65plussers slechts een kwart oververzekerd is, bij de groep tussen de 35 en de 50 jaar geldt dit voor maar liefst 37 procent van de groep.

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat jij als automobilist niet oververzekerd raakt. Hieronder een aantal tactieken op een rijtje.

  • Vergelijk met enige regelmaat (auto)verzekeringen
  • Kies een juiste dekking
  • Verzeker je niet dubbel
  • Betaal als het kan kleine schades zelf
  • Verhoog indien mogelijk het eigen risico om de premie te drukken

Via verzekering.nl/autoverzekering kun je via enkele makkelijke stappen erachter komen welke autoverzekering het best bij jou past. Door regelmatig verzekeringen te vergelijken voorkom je dat je oververzekerd raakt en dus onnodig veel geld uitgeeft.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven