Zakelijk

Gering aantal ouderen overgestapt van zorgverzekeraar

Zorgverzekering nieuws

Gering aantal ouderen overgestapt van zorgverzekeraar

2 minuten leestijd

Het afgelopen overstapseizoen zijn maar weinig ouderen geswitcht van zorgverzekeraar, dit blijkt uit onderzoek van RTL Z. Verreweg de meeste ouderen zijn solidair gebleven met hun zorgverzekeraar. Het lijkt erop dat ouderen vaak onwetend zijn en daarom niet snel overstappen. Ook leeft er bij deze groep de angst dat ze niet worden geaccepteerd bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Uit onderzoek van het ANBO blijkt dat ouderen meer behoefte hebben aan duidelijkheid over de zorgverzekering. Het is gebleken dat 7 op de 10 ouderen niet precies weten waar ze terecht kunnen met hun vragen over de zorg. Ook leeft er bij ouderen de angst dat zij niet geaccepteerd worden bij een nieuwe verzekeraar. Deze groep is op een leeftijd waar de zorgkosten eerder zullen stijgen, dit maakt ze voor een verzekeraar minder interessant. Het weigeren van burgers op basis van leeftijd is in Nederland verboden. Deze regeling geldt echter alleen voor de basisverzekering, bij aanvullende verzekeringen mag een zorgverzekeraar iemand wel weigeren op basis van medische informatie.

Senioren blijken niet zo bezig te zijn met geld besparen op hun zorgverzekering, dit bleek al eerder bij peilingen gehouden door het ANBO. De meeste ouderen beseffen dat de kans reëel is dat zij hoge ziektekosten zullen maken. Besparen op de premie heeft voor deze groep dan ook geen prioriteit, belangrijker vinden zij dat de verzekering veel dekking biedt. Verder is het gebleken dat ouderen relatief veel aanvullende verzekeringen afsluiten.

Uit het onderzoek van RTL Z blijkt dat ouderen bewuster kiezen wat ze willen verzekeren. Vooral het gehoorapparaat is een typische aanvullende verzekering voor ouderen. De basisverzekering dekt in de meeste gevallen 75% procent van de kosten voor een gehoorapparaat, ouderen besluiten dit vaak volledig bij te verzekeren. Het is in sommige gevallen nog maar de vraag of het verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten, soms is een aanvullende verzekering duurder dan het resterende bedrag. Desondanks besloten 2 op de 3 ouderen een aanvullende verzekering te nemen op een gehoorapparaat.

Ouderen geven aan dat zij het overstappen van zorgverzekeraar niet rendabel genoeg vinden. De meeste senioren zijn pas bereid over te stappen als het een voordeel oplevert van tussen de 50 en de 150 euro op jaarbasis. Voorlopig blijven verreweg de meeste ouderen bij hun oude verzekeraar en nemen niet de gok om ergens een paar tientjes goedkoper uit te zijn.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven