Men grijpt steeds sneller naar de rechtsbijstand

Rechtsbijstandverzekering nieuws

Men grijpt steeds sneller naar de rechtsbijstand

2 minuten leestijd

Het aantal hulpvragen in de rechtsbijstand neemt toe. Dat constateert de Barometer 2016-2017 van Stichting Achmea Rechtsbijstand. In deze Barometer staan alle ontwikkelingen op het gebied van rechtsbijstand. Verzekeraar Achmea ziet een groei in het aantal meldingen die men doet. Ook het aantal hulpvragen over zaken zoals burenruzies stijgt.

Bij Achmea kwamen er in 2016 zo’n 170.000 meldingen binnen, dit was een stijging van 3000 ten opzichte van het jaar daarvoor. Uit de juridische Barometer 2016-2017 van Stichting Achmea Rechtsbijstand, blijkt dat steeds meer mensen een juridische oplossing zoeken als ze een probleem hebben. Men ondervindt ook een steeds minder grote drempel om naar een jurist te stappen. Het probleem kan over van alles gaan. Sommige mensen willen hun onvrede uiten over hun aankoop, terwijl anderen het niet eens zijn met hun ontslagprocedure.

Met de teller op 73.732, werden de meeste hulpvragen werden gedaan op het gebied van Civiel recht. Dit recht regelt de verhoudingen tussen bedrijven en burgers onderling. Op de tweede plek komt Arbeidsrecht, met zo’n 39.747 hulpvragen. In het Arbeidsrecht is er een daling geconstateerd in het aantal ontslagzaken. De reden hiervoor is dat de economie zich weer herpakt en werknemers daarom langer in dienst kunnen blijven. Wel is er een stijging te zien in het aantal zaken rondom ziekte- en re-integratie. Deze lag in 2016 op 3.147.

Zoals eerder al gemeld, kan over van alles een hulpvraag worden ingediend. Het valt bijvoorbeeld op dat het aantal hulpvragen omtrent burenruzies met ongeveer 36 procent is gestegen. De meest voorkomende reden hiervoor is ‘hinder’. Bij hinder gaat het over geluidsoverlast, stank of het onthouden van licht.

Dit waren een paar opvallende voorbeelden uit de Barometer van Stichting Achmea Rechtsbijstand. Voor het gehele document kunt u hier klikken. Om zeker te zijn dat u goed zit met uw rechtsbijstandverzekering, kunt u de vergelijkingstool gebruiken van verzekering.nl. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw verzekering geheel aansluit op uw persoonlijke wensen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven