Zakelijk

Er moet serieus werk gemaakt worden van e-health

Zorgverzekering nieuws

Er moet serieus werk gemaakt worden van e-health

2 minuten leestijd

De invoering van e-health gaat niet snel genoeg volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). E-health kan ervoor zorgen dat de zorg op een efficiëntere manier wordt geregeld. Patiënten kunnen hierdoor wellicht in de toekomst 24 uur per dag beeldscherm contact krijgen met de zorgverlener. Ook kunnen patiënten met gebruik van e-health de eigen gegevens gemakkelijk inzien. Een echte innovatie dus. Nu moet het nog worden doorgezet.

RVS stelt dat de invoering van e-health te langzaam gaat. Zorgverzekeraars zouden een handje kunnen helpen om dit proces sneller te laten verlopen. Ook de overheid en zorgaanbieders kunnen hun steentje bijdragen. E-health is met name het gebruiken van internet om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Er zijn veel verschillende vormen van e-health te onderscheiden. Het kan bijvoorbeeld gaan over het gebruik een app, maar ook over andere online ondersteuningsgerichte bezigheden.

De overheid kan dus helpen. Volgens de RVS moet de overheid ervoor zorgen dat data-uitwisseling makkelijker wordt gemaakt en dat het goedkoper wordt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat patiënten meer en beter gebruik kunnen maken van e-health. De zorgsector kan meer digitale zorg aanbieden, om de mogelijkheden ervan zichtbaar te maken. Als e-health massaal geïmplementeerd wordt, kan er veel meer uit de zorg worden gehaald dan momenteel het geval is.

De Rijksoverheid staat achter het plan van RVS om e-health te stimuleren. Het Rijk heeft daarom ook doelen opgesteld voor e-health. Eén van de doelen is dat zoveel mogelijk patiënten in 2019 online toegang heeft tot de medische gegevens. Ook moet in 2019 75% van de chronisch zieken eigen metingen kunnen doen en deze gegevens door kunnen spelen aan de zorgverlener. Het laatste doel is dat men 24 uur per dag beeldscherm contact kan hebben met de zorgverlener.

Er moet nog veel gebeuren om e-health deel van het zorgstelsel te maken. Op dit moment is het nog bijna onmogelijk om zorggegevens uit te wisselen tussen zorgverleners. Ook kunnen patiënten nog niet bij de eigen gegevens. Maar het initiatief en de doelen zijn er.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven