Zakelijk

Verzekerd voor reizen naar een land met een negatief reisadvies?

Reisverzekering nieuws

Verzekerd voor reizen naar een land met een negatief reisadvies?

2 minuten leestijd

De situatie kan zich voordoen dat je van plan bent om naar een bepaald land af te reizen, waar op dat moment een negatief reisadvies voor geldt. Je weet dat er risico’s aan de reis kleven, maar dat weerhoudt je niet om toch te gaan. Spannend natuurlijk, maar ben je in dit geval eigenlijk nog wel verzekerd voor je vakantie?

Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan je voor bijna elk land nagaan of het veilig is om naar een bepaalde plek af te reizen. Het advies dat het Ministerie uitgeeft is niet bindend, dit betekent dat er verder totaal geen plichten aan vast hangen. Het is echter wel slim om dit advies op te volgen aangezien het niet voor niets aangegeven wordt. Het is voor nog een reden een slimme keuze om af te zien van je vakantie naar een afgeraden land, namelijk dat je voor bepaalde gevallen niet verzekerd bent.

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat het reizen naar een land met een negatief reisadvies, geheel je eigen verantwoordelijkheid is. Je staat er in dit geval alleen voor als je de reis moet afbreken wegens onlusten of als je hierdoor hulp nodig hebt om terug naar eigen land te komen. Dit komt omdat dit soort situaties onder ‘molest’ vallen. Molest is een term die gebruikt wordt voor schade die ontstaat in conflictsituaties. In een land met een negatief reisadvies is de kans op molest natuurlijk extra groot. Het gaat hier bijvoorbeeld om een burgeroorlog of terrorisme. Gevallen die onder molest vallen worden overigens ook niet vergoed in een land met een positief reisadvies.

Voor de rest wordt alles wat op een ‘normale’ reis vergoed wordt, ook vergoed bij een reis naar een land met een negatief reisadvies. Dit kan nog wel verschillen per verzekeraar, het is daarom altijd slim om dit nog even na te gaan voordat je op reis gaat. In principe komt het er op neer dat het reisadvies van het Ministerie geen consequenties heeft voor je reisverzekering. Wel worden situaties die onder molest vallen, niet vergoed. Dus je loopt alsnog een extra groot risico, iets wat je natuurlijk beter kunt vermijden. Zorg altijd dat je een reisverzekering hebt die zo goed mogelijk aansluit op jouw wensen. Vergelijk en bespaar op je reisverzekering op verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven