Nieuwe techniek om medicatie vast te stellen

Zorgverzekering nieuws

Nieuwe techniek om medicatie vast te stellen

2 minuten leestijd

Verzekeraars investeren flinke bedragen in de minidarmpjes van geneticus Hans Clevers. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat doctoren gericht medicijnen kunnen voorschrijven, iets wat veel geld kan besparen in de zorg.

Hans Clevers is het brein achter de ‘minidarmpjes’, ook wel organoïden genoemd. Het werkt als volgt: door een paar stamcellen uit de darm van een patiënt te halen, kan een minidarmpje gekweekt worden. Vervolgens kunnen de artsen op deze darmen medicijnen testen, en kijken welk medicijn het beste aanslaat op de cellen van de patiënt. Deze manier van medicijnen toekennen wordt nu al een jaar met succes op zeven patiënten met taaislijmziekte getest. Verzekeraars Achmea, CZ en Menzis investeren miljoenen in deze nieuwe manier waarop doctoren de medicatie die een patiënt nodig heeft kunnen vaststellen. Dit worden ook wel ‘medicijnen op maat’ genoemd.

Deze techniek is natuurlijk interessant voor verzekeraars, aangezien er geld bespaard kan worden op medicijnen die de patiënt toch niet verder zullen helpen. Zodra een patiënt medicatie slikt die het probleem niet verhelpt, zal het traject nog lang duren. Medicijnen voor gecompliceerde ziektes zijn vaak erg duur. Daar moet dus secuur mee omgegaan worden, dat kan nu nog veel beter dan voorheen.

Het brein achter het project is geneticus Hans Clevers. Zijn minidarmpjes worden inmiddels gekweekt in het Hubrecht Instituut in Utrecht. Het project legt nu vooral zijn focus op het behandelen van taaislijmziekte, maar kan in de toekomst uitgebreid worden naar andere ziektes. Niet alleen in Nederland is er interesse in deze nieuwe techniek, de hele wereld wil graag gebruikmaken van deze innovatieve werkwijze3. Een geslaagd onderzoek dus.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven