Zakelijk

Is de wegbeheerder aansprakelijkheid voor schade wegens gladheid?

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Is de wegbeheerder aansprakelijkheid voor schade wegens gladheid?

2 minuten leestijd

Zodra het gaat ijzelen wordt er volop gestrooid op de Nederlandse wegen. Soms kan de wegbeheerder er niet op tijd bij zijn of kan niet op alle plekken gestrooid worden, waardoor er ongelukken gebeuren. Maar wie is er dan eigenlijk aansprakelijk voor de ontstane schade?

Velen zullen denken dat de wegbeheerder altijd aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor een ongeluk op een gladde weg, maar zo werkt het vaak niet. De wegbeheerder (het Rijk, de Provincie of de Gemeente) heeft een zekere zorgplicht die vervuld moet worden. Hiermee wordt bedoeld dat er gezorgd moet worden dat de weg ten alle tijden in een goede staat moet verkeren. Als dat niet het geval is dan spreken we van een ‘gebrekkige weg’, dan is het wel mogelijk om de wegbeheerder aansprakelijk te stellen als er een ongeluk gebeurt.

Bij ijzel of sneeuw spreken we niet van een gebrekkige weg. Dit komt omdat gladheid vrij snel kan ontstaan en de wegbeheerder er niet altijd op tijd bij kan zijn. Dit verandert immers wel als de beheerder na langere tijd nog geen actie heeft ondernomen.

De zorgplicht van de wegbeheerder moet niet verward worden met een garantieplicht. Bij een garantieplicht zou de wegbeheerder moeten kunnen garanderen dat de wegen geheel veilig zijn, maar dat is eigenlijk onmogelijk. De weggebruiker moet zelf ook altijd goed op blijven letten en proberen niet de weg op te gaan als er sprake is van gladheid.

Het komt er in de meeste gevallen dus op neer dat men de schade zelf moet betalen. Het ligt er hierbij natuurlijk wel aan wat voor een autoverzekering je hebt afgesloten. Alleen bij de volledig casco verzekering (AllRisk) valt schade door gladheid onder de verzekering. Het is daarom slim om tijdens de dagen dat er wordt gewaarschuwd voor gladheid, zoveel mogelijk de auto te vermijden. En anders is het zaak dat er extra goed wordt opgelet.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven