Zakelijk

Nederlandse Verzekeraars doorstaan stresstest

Uitvaartverzekering nieuws

Bekijk alle uitvaartverzekeringen

Bekijk de mogelijkheden via onderstaande uitvaartverzekeringstool. Klik hiervoor op de onderstaande button en selecteer de gewenste opties.

Bekijk de opties

Nederlandse Verzekeraars doorstaan stresstest

2 minuten leestijd

Uit de zogeheten ‘stresstest’ van het EIOPA is gebleken dat Nederlandse verzekeraars een zwaar stress-scenario aan kunnen en hierdoor een goede uitganspositie hebben. Het Verbond van Verzekeraars heeft aangegeven blij te zijn met de uitkomsten van het onderzoek.

Het EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) houdt elke twee jaar een stresstest met als doel kwetsbaarheden in de verzekeringssector aan de kaak te stellen. Ook test de instantie het weerstandsvermogen van de sector tegen slechte marktomstandigheden. Dit jaar werd er gefocust op een lage renteomgeving voor levensverzekeraars. De stresstest werd eerder dit jaar onder 236 Europese verzekeraars afgenomen.

Het EIOPA is in het onderzoek uitgegaan van twee soorten scenario’s: het ‘low for long-scenario’ en het ‘double hit-scenario’. In het zogenoemde ‘low for long-scenario’ wordt er uitgegaan van een 0 procent groei in de komende decennia met daarbij nog eens een zeer lage rente. In het als tweede genoemde scenario wordt er uitgegaan van een lage rente en daarbij een daling van de waarde van beleggingen.

Het Verbond van Verzekeraars is positief over de uitkomsten van het rapport. Het blijkt namelijk dat de geteste Nederlandse verzekeraars bestand zijn tegen een hevig stress-scenario. Het verbond geeft wel aan dat een zeer lange periode van extreem lage rente invloed kan hebben. Ook blijkt dat het eigen vermogen van de Nederlandse verzekeraars in die situatie zwaar geraakt wordt. Procentueel gezien daalt het eigen risico van de Nederlandse verzekeraars in de genoemde situaties zelfs meer dan andere Europese verzekeraars. Volgens het Verbond van Verzekeraars heeft dit te maken met het feit dat Nederlandse verzekeraars veel langlopende pensioen- en levensverzekeringen van consumenten in beheer hebben.

Kanttekening bij dit onderzoek is wel dat de stand van zaken van eind 2015 worden weergegeven en de gegevens dus enigszins gedateerd kunnen zijn.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven