Verzekeringsfraude en de zwarte lijst

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

Verzekeringsfraude en de zwarte lijst

2 minuten leestijd

Het lijkt misschien onschuldig om een extra tablet of Smartphone toe te voegen aan de lijst met gestolen spullen als er is ingebroken in je auto, maar ook dit is verzekeringsfraude. Iets waarmee je op de zwarte lijst van de verzekeraars terecht komt als ze erachter komen. Want niet alleen de professionele fraudeurs worden aangepakt.

Verzekeringsfraude gebeurt in verschillende gradaties. Sommige mensen denken onschuldig bezig te zijn, terwijl anderen uit zijn op het grote geld. In beide gevallen is de verzekeraar niet blij met je als ze erachter komen dat je fraude hebt gepleegd. Je belandt hiermee op de zwarte lijst van verzekeraars die Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) beheert. De gevolgen hiervan zijn dat het heel moeilijk wordt om een nieuwe verzekering af te sluiten, aangezien je eerdere verzekeraar je polis waarschijnlijk heeft beëindigd.

De verzekeraar kan in verschillende gevallen de verzekerde op de zwarte lijst plaatsen:

  • De verzekerde heeft met een onverzekerd voertuig schade veroorzaakt
  • De verzekerde is de gemaakte afspraken niet nagekomen met als gevolg dat de verzekeraar de verzekering beëindigt
  • De verzekeraar heeft fraude gepleegd of op een andere manier misbruik van de verzekeraar gemaakt

Zodra iemand op de zwarte lijst staat en geen verzekering meer kan afsluiten bij de reguliere verzekeraars, kan diegene bij De Vereende Verzekeringen (voorheen Rialto) terecht. Dit is een verzekeraar die iedereen een verzekering aan kan bieden, ondanks het schade- en betalingsverleden. De Vereende Verzekeringen stelt hogere premies en mag sommige verzekeringen weigeren aan te bieden vanwege het verleden van de persoon in kwestie. Als er dan een keer echt wat mis gaat, dan sta je er alleen voor. De periode dat je op de lijst staat kan oplopen tot acht jaar. Dit is natuurlijk een vervelende situatie. Het is dan ook belangrijk dat men inziet dat dingen die in eerste instantie onschuldig lijken, hele nare gevolgen kunnen hebben.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven