6 op de 10 jongeren heeft begrip voor nieuw wetsvoorstel minister Schultz

Aansprakelijkheidsverzekering nieuws

Onze top 5 aansprakelijkheidsverzekeraars

6 op de 10 jongeren heeft begrip voor nieuw wetsvoorstel minister Schultz

2 minuten leestijd

Uit een enquête van verzekering.nl blijkt dat 6 op de 10 jongeren het logisch vindt als bellen en het gebruiken van apps op de fiets verboden wordt. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur liet eerder vandaag aan het AD weten bezig te zijn met een wet die het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets verbiedt.

Verzekering.nl heeft via facebook een poll gehouden onder jongeren. Van de respondenten geeft ruim 60% aan dat hij of zij het logisch vindt dat er een wet komt die het verboden maakt om de mobiele telefoon te gebruiken tijdens het fietsen. Dit resultaat is opvallend te noemen aangezien vooral jongeren vaak tijdens het fietsen bellen of apps gebruiken.

Het ministerie becijferde in een onderzoek uit 2014 dat bij 9 procent van de fietsongevallen het gebruik van de smartphone een rol speelt. Bij jongeren tussen de 12 en 34 jaar zou dit percentage zelfs twee keer zo hoog liggen. Het smartphonegebruik onder jongeren in het verkeer werd onder andere een landelijk debat door de campagne van Tommy boy. Tommy boy kwam om het leven doordat hij geschept werd door een auto terwijl hij al fietsend met zijn telefoon bezig was. De vader van Tommy boy zet zich nu landelijk in om dit soort ongevallen in de toekomst te voorkomen.

Huidige situatie

Op dit moment is telefoongebruik tijdens het fietsen nog toegestaan. Minister Schultz gaf vorig jaar nog aan dat het bellen en sms’en op de fiets niet verboden zou worden. In de tussentijd is de minister wel een onderzoek gestart naar smartphonegebruik op de fiets. Verschillende experts geven in dit onderzoek aan dat vooral het gebruik van de touchscreen gevaren oplevert. Daarom wil Schultz ook het gebruik van de smartphone in een houder verbieden.

Sanctie

Schultz heeft nog niet aangegeven welke sanctie zij wilt opleggen voor mensen die het verbod negeren. Eerst wil de minister dat er nog meer aanvullend onderzoek wordt verricht. Schultz vindt het onacceptabel dat het aantal verkeersdoden sinds 2007 elk jaar is gestegen. De minister van infrastructuur wilt in een strategisch plan het aantal ongevallen beperken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven