Zakelijk

Ex-kankerpatiënten betalen vaak een veel te hoge premie

Zorgverzekering nieuws

Ex-kankerpatiënten betalen vaak een veel te hoge premie

2 minuten leestijd

Ex-kankerpatiënten worden vaak flink in het nadeel gesteld als het gaat om de hoogte van de premie van een overlijdensrisicoverzekering. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntorganisaties (NFK). Vaak is deze levensverzekering nodig bij het afsluiten van een hypotheek voor een huis.

Verzekeraars kunnen drie dingen doen als het gaat om aanvragen voor verzekeringen: accepteren, afwijzen of de premie verhogen. Waar ze deze grens trekken is niet altijd even duidelijk. Bij ex-kankerpatiënten vinden veel verzekeraars het risico te groot dat de verzekerde veel geld gaat kosten, dat ze de premie flink omhoog bijstellen. Niet iedere verzekeraar ziet een reden om de premie te verhogen, maar volgens het NFK heeft een ex-kankerpatiënt ooit een toeslag gekregen van 1566%. Hierdoor steeg de maandpremie van 9 euro naar 143 euro.

De ex-kankerpatiënten zijn door de dokters genezen verklaard, maar worden door verzekeraars nog steeds behandelt alsof ze ziek zijn. Dat valt natuurlijk zwaar aangezien ze nadat ze de ziekte hebben overwonnen weer een ‘normaal’ leven willen leiden. Het vinden van een goede levensverzekering is voor deze specifieke groep mensen dus niet gemakkelijk, maar ook niet onmogelijk. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de langere wachttijd die gehandhaafd wordt bij het aanvragen van een dergelijke verzekering voor ex-kankerpatiënten. Aangezien de verzekeraar wilt weten hoe de situatie ervoor staat, verzamelt hij alle aanvullende medische informatie over de ex-patiënt. Volgens het NFK doen voormalig kankerpatiënten er goed aan om zoveel mogelijk verzekeraars langs te gaan, om zo de beste te vinden.

De politiek heeft lucht gekregen van de situatie en is het er totaal niet met de hoge premies eens. Er moet verandering komen en minister Asscher moet de verzekeraars gaan aanspreken op de manier waarop ze omgaan met dit soort situaties.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven