Eigen risico afschaffen of behouden?

Zorgverzekering nieuws

Eigen risico afschaffen of behouden?

2 minuten leestijd

Dit jaar is het eigen risico gestegen naar 385 euro. Sommige burgers vinden dit een te hoog bedrag en besluiten minder snel naar de dokter te stappen. Nu de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur staan is er steeds meer discussie rond het eigen risico. Veel politieke partijen willen het eigen risico afschaffen, andere partijen zeggen dat dit onhaalbaar is.

Het eigen risico werd in 2007 ingevoerd met als doel om burgers beter te laten inzien hoe duur de zorg is. Ook wilde de overheid ervoor zorgen dat burgers minder snel naar de dokter gingen. Het eigen risico was in 2007 nog 150 euro, dit is echter in de loop der jaren dus flink gestegen. Nu het eigen risico is gestegen tot 385 euro klagen mensen dat de zorg niet meer toegankelijk is voor iedereen.

De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, geeft in een interview met radio 1 aan dat het verstandig zou zijn om het eigen risico een stuk te verlagen. Rouvoet geeft aan dat veel mensen op dit moment het eigen risico als een boete ervaren. Het helemaal afschaffen van het eigen risico is volgens Rouvoet echter niet nodig.

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zou het afschaffen van het eigen risico 4,5 miljard euro kosten. Dit bedrag zou gecompenseerd moeten worden met het verhogen van de zorgpremie. Volgens het CPB moet de zorgpremie per verzekerde jaarlijks met 346 euro verhoogt worden om de extra kosten te kunnen compenseren.

Hoewel het eigen risico de laatste jaren stevig is gestegen lijkt het daarom onverstandig om dit helemaal af te schaffen. Het verlagen van het eigen risico en het eventueel verhogen van de premie lijkt echter wel haalbaar.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven