First party-autoverzekering onder de loep

Autoverzekering nieuws

First party-autoverzekering onder de loep

2 minuten leestijd

De First party-autoverzekering wordt onder de loep genomen door het Verbond van Verzekeraars. Nederlandse letselschade experts zien vooral risico’s, die de rechten van ongevalsslachtoffers in het geding kunnen brengen. Bij de directe verzekering handelt de verzekeraar alleen de schade af voor zijn of haar eigen verzekerde.

Op het oog een voordeel
In eerste instantie lijkt de First party-autoverzekering een voordeel te zijn voor de slachtoffers. De opgelopen (letsel)schade kan namelijk veel sneller en efficiënter worden afgehandeld. De aansprakelijkheidsdiscussie wordt vermeden met deze directe verzekering, omdat de verzekeraar de schade afhandelt voor zijn of haar eigen verzekerde. De automobilist verzekert zich met de First party-autoverzekering tegen, materiële en letselschade als gevolg van een verkeersongeval, hierbij maakt de schuldvraag niets uit.

Kritiek op First party-autoverzekering
Kort na de introductie van de First party-autoverzekering heeft NLE kritiek geuit over deze nieuwe verzekering. Deze vorm van verzekeren zou risico’s veroorzaken voor de rechten van ongevalsslachtoffers. Daarnaast denkt NLE dat de verzekeraars er vooral dalende premie-inkomsten bij de autoverzekeringen mee willen compenseren. Verzekeraar zouden maar wat graag het schaderegelingsproces naar hun eigen hand zetten. Het Verbond van Verzekeraars heeft daardoor aangekondigd de directe verzekeringen te gaan onderzoeken.

De branchevereniging denkt dat het systeem met first party-autoverzekeringen met een beperkte polisdekking ervoor zorgt dat er een ongewenste verschraling ontstaat voor alle verkeersslachtoffers. De schade-experts zijn het dan ook allemaal eens, dat het beperken van de rechten van de slachtoffers ”onwenselijk en maatschappelijk onverantwoord”zijn. De NLE wil dan ook graag met de verzekeraars in gesprek over de kwestie.

Verschraling
In de visie ‘onderweg naar morgen’ constateert het Verbond dat motorrijtuigenverzekeraars opereren in een sterk concurrerende markt. Deze markt verandert door, de nieuwe technologieën, heel erg sterk. Deze ontwikkelingen hebben een grote invloed op de te verzekeren risico’s en de wensen van de verzekerden. Dit vraagt dus om andere verzekeringsproducten, doordat er een verschuiving plaatsvindt van bezit naar gebruikt. De vraag is echter of de nieuwe directe verzekering hiervoor de oplossing is. De experts hebben vooralsnog flinke kritiek geuit op de nieuwe first party-verzekering.

Lees ook: Voorlopige dekking wat betekent dat?

Het is erg eenvoudig om te besparen op uw autoverzekering en zoals u eerder heeft gelezen kan het u ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raadt Verzekering.nl u aan om onze vergelijker te gebruiken als u autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven