Verhuizen? Wat is verzekerd en wat niet?

Opstalverzekering nieuws

Verhuizen? Wat is verzekerd en wat niet?

3 minuten leestijd

Verhuizen en verzekering: Wat moet ik weten?

De huizenmarkt heeft enige tijd zo goed als stil gelegen. Huizen waren niet aan te slepen bij de consument. Niemand wilde meer een huis kopen in de tijden van de crisis. Echter trekt nu de huizenmarkt weer aan en willen mensen weer een huis kopen. Veel mensen besluiten om inboedel zelf te verhuizen. Is dit wel zo verstandig? Wat is er nou daadwerkelijk nog verzekerd als je gaat verhuizen?

Je bed zit muurvast in het trapgat. Er is geen centimeter ruimte en gaat bij jezelf na hoe dat bed ooit binnen is gekomen. Na lang wrikken en wegen staat je bed eindelijk beneden. Je merkt dat de muur beschadigd is door de poten van het bed en ook je bed heeft schade opgelopen. Ben je hiervoor verzekerd? Nee, helaas. De dekking van je inboedel is tijdens verhuizingen beperkt vanwege het grote risico op schade.

Is dan helemaal niets verzekerd? Er zijn een aantal uitzonderingen:

Aanrijding met je verhuisbus
Wanneer je spullen al in de verhuisbus liggen en je een aanrijding maakt waardoor, je inboedel beschadigd raakt ben je hiervoor verzekerd. Je moet wel aan kunnen tonen dat je daadwerkelijk een aanrijding hebt gehad en dat je ook echt bezig was met verhuizen.

Beter hijsen dan tillen
Als je, je bankstel via de trap omhoog brengt en hierdoor raakt deze beschadigd ben je hiervoor niet verzekerd. Echter wanneer je, je bank omhoog hijst via een katrol en deze raakt los tijdens het hijsen, ben je hier wel voor verzekerd.

Hulpmateriaal gaat kapot
Er kan veel misgaan tijdens een verhuizing. Tijdens een verhuizing maak je gebruik van hulpmateriaal. Wanneer je bijvoorbeeld, gebruik maakt van een traploper en het wiel breekt af en hierdoor valt je tv dan ben je in tegenstelling tot schade door je eigen onhandigheid, wel verzekerd. Ook wanneer je bijvoorbeeld schade oploopt door een kapotte laadklep wordt dit gedekt.

Verhuizen: hoe zit het met diefstal en mijn verzekeringen?

Wanneer je aan het verhuizen bent en je hebt één van je dozen even ergens laten staan en deze wordt gestolen ben je hiervoor verzekerd. Je moet echter wel aangifte doen bij de politie en duidelijk maken wat er precies gestolen is. Denk daarom altijd goed van te voren na welke spullen diefstal gevoelig zijn en als eerste ergens binnen moeten staan.

Verhuisbedrijf
Als je een erkend verhuisbedrijf inschakelt voor het overbrengen van je spullen, dan zijn zij verantwoordelijk voor de opgelopen schade. De aansprakelijkheidsverzekering van de verhuizer is dan verantwoordelijk voor de gemaakte kosten. Deze verzekering vergoedt echter alleen de dagwaarde van de spullen. Wanneer de schade zowel onder de vergoeding van je inboedelverzekering valt als die van het verhuisbedrijf, kan je het beter via je eigen inboedelverzekering doen. Deze betalen namelijk langer de nieuwwaarde van de je beschadigde spullen.

een verhuisbedrijf is niet meer verantwoordelijk voor de opgelopen schade wanneer, jij helpt met meeverhuizen en je een doos uit jouw handen laat vallen. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Wanneer elektronica ermee stopt of planten sterven of drogen ut valt dit ook niet meer onder hun verantwoordelijkheid. Er is ook sprake van een maximale vergoeding voor de opgelopen schade en deze bedraagt in de meeste gevallen € 45000. Dit kan je natuurlijk altijd aanpassen.

Laat je informeren!
Laat je altijd goed informeren door jouw verzekeraar over wat wel en wat niet verzekerd is tijdens een verhuizing. Zorg dat je op de hoogte bent van de mogelijke voorvallen die zich kunnen voordoen en welke regels er gelden in welke situatie. Voorkom dat je verhuizing begint met een domper.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven