Zakelijk

Terugkeer cosmetische ingreep basispakket 2017?

Zorgverzekering nieuws

Terugkeer cosmetische ingreep basispakket 2017?

1 minuut leestijd

Vanaf 2005 worden cosmetische ingrepen niet meer vergoed vanuit de basiszorgverzekering. De zorgkosten liepen toenterijd erg hoog op en dus werden deze operaties uitgesloten van dekking. Zorgverzekeraars Nederland heeft samen met de beroepsverenigingen van plastisch chirurgen, oogartsen en urologen een voorstel gedaan aan Minister Schippers die vorig jaar in het tv-programma Radar aangaf open te staan voor een uitbreiding van het basispakket.

Schippers stelt wel strenge voorwaarden aan cosmetische operaties. Niet zomaar alle behandelingen zullen opgenomen worden in de basiszorgverzekering. Plastisch chirurgen en andere medische beroepsgroepen moeten daarom een heel duidelijk beeld hebben van wat medisch noodzakelijk is en wat als verfraaiing van het uiterlijk wordt beschouwd. Dit hebben zij dan ook in kaart gebracht en voorgesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Medisch noodzakelijk of niet?

Als het basispakket uitgebreid wordt, zal dit dus gaan om een klein aantal soorten behandelingen. Zo zal een borstconstructie uitsluitend worden vergoed voor vrouwen en transgenders zonder borstklierweefsel. Deze betreffende personen ontwikkelen geen borstweefsel uit zichzelf en is een aangeboren afwijking. De hormoonbehandeling die borsten laat groeien werkt dan niet. Daarnaast zullen ooglidcorrecties en medisch noodzakelijke besnijdenissen bij mannen heel streng beoordeeld worden.

In het eerste kwartaal van volgend jaar zal er een advies komen vanuit het Zorginstituut, zodat eventuele aanpassingen in 2017 in zouden kunnen gaan.

Bron: de Volkskrant

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven