Zakelijk

Aantal zorgmijders vanwege inkomen niet gestegen

Zorgverzekering nieuws

Aantal zorgmijders vanwege inkomen niet gestegen

2 minuten leestijd

In de afgelopen zes jaar is het aantal mensen die een bezoek aan de huisarts om financiële redenen heeft laten schieten niet gestegen. Al vanaf 2009 staat het percentage op 3 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar zorgmijding in opdracht van het ministerie van VWS, de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsenvereniging en Zorgverzekeraars Nederland.

Uit dit onderzoek blijkt dat niet iedereen gebruik maakt van verwijzingen die huisartsen geven. Maar dit wil niet altijd zeggen dat het afzien van zorg in alle gevallen ongewenst is. Ongewenst afzien van zorg betekent dat mensen afzien van noodzakelijke zorg door bijvoorbeeld hun inkomen. Ze kunnen het misschien echt niet betalen. Anderzijds kunnen mensen ook bewust afzien van zorg, omdat de klachten bijvoorbeeld vanzelf verwijnen of afnemen zonder verdere (vervolg)zorg.

Maatregelen tegen ongewenst afzien van zorg

Om de toegang tot zorg voor mensen met een laag inkomen te waarborgen worden er momenteel al verschillende maatregelen genomen. Denk bijvoorbeeld aan de zorgtoeslag, die mensen een tegemoetkoming biedt in de premie en het eigen risico. Daarnaast hebben gemeenten geld ter beschikking gekregen om diegenen met een laag inkomen een helpende hand te bieden.

Ook wat betreft het eigen risico zijn er maatregelen genomen. Jongeren onder de 18 jaar betalen namelijk geen zorgpremie en het eigen risico geldt in hun geval ook niet. Voor volwassenen zijn bepaalde vormen van zorg ook bewust uitgesloten van het eigen risico zoals de huisarts, de verloskundige zorg en kraamzorg.

Meer actie, meer maatregelen

De bovenstaande en andere maatregelen dragen ertoe bij dat noodzakelijke zorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar is. Maar naar aanleiding van het onderzoek zal er meer actie worden ondernomen. Minister Schippers heeft aangekondigd dat er dit najaar al meer informatie wordt gegeven over de uitzonderingen op het eigen risico en de mogelijkheid om het eigen risico in termijnen te betalen.

Bron: Rijksoverheid

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven