Verzekering.nl waarschuwt voor dekking off-piste

Reisverzekering nieuws

Verzekering.nl waarschuwt voor dekking off-piste

3 minuten leestijd

De ene doorlopende reisverzekering met wintersportdekking is de andere niet. Dit blijkt uit een inventarisatie van polisvoorwaarden gedaan door vergelijkingssite Verzekering.nl. Zeker als het gaat om off-piste en andere gevaarlijke wintersporten is het opletten geblazen, want de dekking verschilt per verzekeraar. Simpelweg de wintersportdekking toevoegen aan jouw reisverzekering voordat je richting de sneeuw vertrekt is niet altijd voldoende.

Begin dit jaar waarschuwde de Nederlandse Skivereniging al voor het lawinegevaar in wintersportgebieden. In februari 2015 stond het dodental door lawines en off-piste skiën op 57. Woordvoerder van de Nederlandse Skivereniging Bert Romani gaf toen ook aan dat wintersporten buiten de gemarkeerde pistes steeds populairder wordt. Steeds meer avontuurlijke sneeuwliefhebbers lopen dan ook het risico op een ongeval. Als dan blijkt dat de reisverzekering niet voldoende dekking biedt, vallen de rekeningen voor bijvoorbeeld redding, medische behandelingen of opname in klinieken op de mat bij de verzekerde of nabestaanden.

Wintersportdekking

De standaard doorlopende reisverzekering bestaat doorgaans uit een basisdekking en een aantal aanvullende modules die de verzekerde naar eigen wens kan toevoegen. Denk hierbij aan bagage, ongevallen, medische kosten, annulering, reisrechtsbijstand, hulp en huur vervoermiddel, wintersport en/of gevaarlijke sporten.

Er zijn maar een paar verzekeringsmaatschappijen die wintersport in hun standaarddekking hebben opgenomen. Dit zijn onder andere Aegon, Aon Direct, Delta Lloyd, HEMA, London Verzekeringen en Zilveren Kruis Achmea.

Het gaat in deze gevallen met name om het beoefenen van de standaard wintersporten zoals skiën en snowboarden binnen de gemarkeerde pistes. Wanneer wintersport binnen de basisdekking valt wil dit dus nog niet zeggen dat ook off-piste en andere risicovolle wintersporten verzekerd zijn.

Off-piste wel of niet verzekerd?

Niet alle reisverzekeraars benoemen de dekking voor off-piste even duidelijk in hun polisvoorwaarden. Om een inzicht te geven in de manier waarop de dekking in de polisvoorwaarden staat geeft Verzekering.nl hierbij een paar voorbeelden.

Off-piste is verzekerd bij de volgende reisverzekeraars:
Allianz Global Assistance Doorlopende Reisverzekering – Off-piste is verzekerd, mits het gevaar niet bewust wordt opgezocht. Er mag dus geen lawinewaarschuwing in het betreffende gebied van kracht zijn. De aanvullende dekking voor wintersport en bijzondere sporten moet dan wel meeverzekerd zijn.

Inshared Reisverzekering – Off-piste is verzekerd, tenzij het (tijdelijk) verboden is om in het gebied te skiën. De aanvullende dekking voor winter- en onderwatersport moet dan wel verzekerd zijn.

Europeesche Doorlopende Reisverzekering – Off-piste is verzekerd, maar niet als je waarschuwingen hebt genegeerd of een extreem hoog risico neemt. De aanvullende dekking voor skiën en snowboarden moet dan wel verzekerd zijn.

Zelf Doorlopende Reisverzekering – Off-piste is verzekerd, tenzij het (tijdelijk) verboden is om in het gebied te skiën. De aanvullende dekking voor wintersport moet dan wel verzekerd zijn.

Aegon Doorlopende Reisverzekering binnen het Woon & Vrije Tijd Pakket – Off-piste is wel verzekerd. Er mag geen sprake zijn van een wedstrijdelement. En roekeloosheid is nooit verzekerd. Wintersport is standaard opgenomen in de basisdekking. Let op; er is geen dekking voor off-piste binnen de Aegon Doorlopende Reisverzekering Online.

Off-piste is beperkt verzekerd bij de volgende reisverzekeraars:
FBTO Doorlopende Reisverzekering – Buiten de piste skiën is alleen verzekerd als je dit doet onder begeleiding van een gecertificeerde skidocent.

ANWB Doorlopende Reis – Off-piste is alleen verzekerd onder begeleiding van een voor off-piste skiën gediplomeerde begeleider. Maar wanneer je onder begeleiding buiten de pistes gaat terwijl er een lawinewaarschuwingscode 4 of hoger is afgegeven ben je niet verzekerd.

ZLM Doorlopende Reisverzekering – Ga je off-piste onder begeleiding van een skileraar of gids, dan kun je je alleen verzekeren voor onvoorziene kosten en medische kosten. De ongevallendekking geldt in dat geval niet.

Avero Achmea Vrij op reisverzekering – Off-piste is niet verzekerd wanneer er geen gids of ski-leraar aanwezig is.

Centraal Beheer Achmea Doorlopende Reisverzekering – Off-piste skiën is alleen verzekerd onder begeleiding van een skileraar of gids.

Off-piste is helemaal uitgesloten bij de volgende reisverzekeraars:
Klaverblad Doorlopende Reisverzekering
Nationale Nederlanden Doorlopende Reis

Advies voor de avonturiers onder ons

Verzekering.nl adviseert wintersporters met avontuurlijke plannen om de polisvoorwaarden van de reisverzekering heel goed te controleren. Naast de wintersportdekking is het soms ook nodig om nog een extra dekking voor ongevallen af te sluiten. Ga daarnaast ook na welke wintersporten er wel en niet uitgesloten zijn. Dan weet je zeker wat je wel en niet verzekerd kunt ondernemen tijdens de vakantie.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven