Zakelijk

Rechtsbijstandverzekering? Niet voor de Groningers

Rechtsbijstandverzekering nieuws

Rechtsbijstandverzekering? Niet voor de Groningers

2 minuten leestijd

De bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen kunnen geen rechtsbijstandverzekering afsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van RTV Noord. De regionale omroep deed aanvragen voor deze verzekeringen op naam van fictieve inwoners van Loppersum en Groningen. De grootste verzekeraars DAS, ARAG, Univé en de Rabobank (Interpolis) wezen de aanvragen allemaal af.

Een brandend huis is ook niet te verzekeren

De reden van afwijzing was in alle gevallen hetzelfde. De aanvrager woont in het aardbevingsgebied en kan daardoor dus geen rechtsbijstandverzekering afsluiten. Het Verbond van Verzekeraars bevestigt de afwijzing van deze verzekeraars. Er is namelijk sprake van een langlopend geschil. Hiervoor kunnen mensen dan geen verzekering afsluiten om zich alsnog te verzekeren voor juridische bijstand. Een woordvoerder van het verbond noemt daarbij een voorbeeld ter vergelijking. ‘Een brandend huis kun je ook niet verzekeren’.

Gezamenlijke strijd

De afwijzing geldt echter alleen voor nieuwe aanvragen. Voor bewoners die al een rechtsbijstandverzekering hadden is er wel dekking. Omdat het hier om tientallen tot honderden huishoudens gaat hebben de meeste verzekeraars een gezamenlijke regeling getroffen met stiching WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen). Op deze manier strijden ongeveer 1700 huiseigenaren tegen de NAM.

Onterechte weigering

De Partij van de Arbeid vindt dat de inwoners van het bevingsgebied gewoon recht hebben op een rechtsbijstandverzekering. En zeker als het gaat om juridische hulp bij geschillen die niets met de bevingen te maken hebben. In de polisvoorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen is opgenomen dat langdurige, reeds lopende geschillen niet gedekt zijn. Maar wellicht kunnen verzekeraars ook overgaan tot het opnemen van bepaalde clausules op de polis in plaats van algehele weigering van de aanvraag.

Bron: Nu.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven