Zakelijk

Uitbreiding basispakket voor chronische hepatitis C

Zorgverzekering nieuws

Uitbreiding basispakket voor chronische hepatitis C

2 minuten leestijd

Vanaf 1 november 2015 wordt een nieuwe behandeling met het medicijn Harvoni tegen chronische hepatitis C in de basiszorgverzekering opgenomen. Daarnaast is het goede nieuws dat de behandeling met Sovaldi vanaf dat moment vergoed wordt voor patiënten in alle ziektestadia. Minister Schippers van Volksgezondheid is met de fabrikant in onderhandeling gegaan en heeft er tevens voor gezorgd dat de kosten voor deze medicijnen verlaagd worden.

Wat is chronische hepatitis c?

Hepatitis C wordt veroorzaakt door een virus die in veel gevallen pas na vele jaren tot klachten leidt. Mensen kunnen dit virus oplopen als besmet bloed in hun bloed terecht komt door bijvoorbeeld besmette injectienaalden, besmette tandenborstels, scheermesjes of bloedtransfusies.

Sommigen genezen vanzelf en zijn dan ook niet meer besmettelijk. Maar het kan ook zijn dat iemand het virus bij zich blijft dragen en dus ook besmettelijk blijft. Dit uit zich in de vorm van bijvoorbeeld een constant ontstoken lever. Dit heet een chronische leverontsteking en kan leiden tot ernstige, blijvende schade aan de lever: levercirrose. Uiteindelijk kan dit overgaan in leverkanker.

Succesvolle onderhandelingen

Het eerste medicijn tegen hepatitis C dat werd opgenomen in het basispakket was Sovaldi. Daarna volgden Daklinza en Viekirax. Nu, een jaar later, wordt de vergoeding uitgebreid met het geneesmiddel Harvoni. En zoals eerder is benoemd is het geneesmiddel Sovaldi vanaf november beschikbaar voor patiënten in alle ziektestadia. Dit was eerder niet het geval.

Door de komst van nieuwe medicijnen is de behandeling effectiever geworden. Bestaande en intensieve therapieën zijn overbodig geworden en er kunnen steeds meer patiënten geholpen worden.

Bron: Rijksoverheid

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven