Zakelijk

Verwachte stijging zorgpremie lijkt onvoldoende

Zorgverzekering nieuws

Verwachte stijging zorgpremie lijkt onvoldoende

2 minuten leestijd

Vorige week werd duidelijk dat de zorgpremie waarschijnlijk met 7 euro per maand zal stijgen. Deze uitgelekte verwachting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt nu al bijgesteld naar een verhoging van misschien wel 10 euro per maand. Zorgverzekeraars krijgen namelijk te maken met een strenger toezicht, stijgende zorgkosten en hogere salarissen. De verwachte stijging van 7 euro blijkt niet voldoende te zijn.

Zorgvisie meldt dat gezondheidseconoom Wim Groot de eerder verwachte stijging van 7 euro te optimistisch vindt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is volgens hem te voorzichtig in de voorspellingen. Het ministerie zou te weinig rekening houden met het strengere Europese toezicht, de toenemende risico’s die zorgverzekeraars lopen bij de wijkverpleging en de stijgende zorgkosten waar Nederland in de komende jaren weer mee te maken gaat krijgen.

Strengere eisen voor zorgverzekeraars

Vanaf 1 januari 2016 moeten alle zorgverzekeraars voldoen aan het nieuwe toezichtregime Solvency II. Het huidige toezicht wordt al sinds de jaren zeventig gehanteerd en is sterk verouderd. De risico’s die verzekeraars toen liepen en nu op in moeten spelen zijn inmiddels enorm veranderd. Het nieuwe toezicht, Solvency II, leidt tot verregaande eisen als het gaat om onder andere de solvabiliteit en het risicomanagement van zorgverzekeraars.

Om een voorbeeld te geven moet de vereiste solvabiliteit van alle zorgverzekeraars samen stijgen van 4,3 naar 7,4 miljard euro. Zorginstituut Nederland vindt de nieuwe eisen te streng, maar de verzekeraars hebben geen keuze en zullen er aan moeten voldoen. Elke zorgverzekeraars zal een grotere buffer op moeten bouwen. Volgens Groot laat Solvency II geen ruimte open om de stijging van de zorgpremie te beperken.

Stijgende kosten wijkverpleging

Sinds 1 januari 2015 valt de wijkverpleging onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit betekent dat deze zorgkosten voor rekening komen van de zorgverzekeraars. Een gevolg daarvan zijn extra zorguitgaven. Om deze kosten te compenseren zullen zorgverzekeraars 150 procent meer eigen vermogen op moeten bouwen.

Salarisverhoging in de zorg

Daarnaast zullen de salarissen in de zorg stijgen naar aanleiding van de nieuwe cao’s. Deze stijging heeft geen invloed op de zorguitgaven van de verzekeraars, maar wel op de algemene bedrijfskosten.

Prinsjesdag

Op basis van al deze veranderingen wordt de verwachte stijging nu dus bijgesteld naar een premieverhoging van ongeveer 10 euro per maand. In hoeverre deze verwachting werkelijkheid wordt zal tijdens Prinsjesdag 2015 duidelijk worden.

Over precies één week, op de derde dinsdag van september, wordt de nominale rekenpremie naar buiten gebracht. Met dit bedrag gaan de zorgverzekeraars tot half november aan de slag om de definitieve zorgpremie voor 2016 te berekenen. Daarnaast geeft de overheid dan openheid over de inhoud van het basispakket en de hoogte van het eigen risico. Ook over het eigen risico wordt al gespeculeerd. Het bedrag zal waarschijnlijk uitkomen op 385 euro. Dit betekent een verhoging van 10 euro ten opzichte van dit jaar.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven