Zakelijk

Jongeren betalen zeven keer meer voor autoverzekering

Autoverzekering nieuws

Jongeren betalen zeven keer meer voor autoverzekering

3 minuten leestijd

De premie voor een autoverzekering kan niet alleen enorm uiteen lopen op basis van het risicogebied, de postcode en het huisnummer waarop een automobilist woont. Autoverzekeraars blijken ook hele andere tarieven te hanteren voor jongeren, volwassenen en ouderen. Iemand van 18 jaar betaalt bij sommige verzekeraars wel zeven keer zoveel premie dan een veertiger.

Vorige week bracht de Consumentenbond de onderzoeksresultaten naar buiten over de premieverschillen op basis van risicogebieden, postcodes en huisnummers. Iemand met een autoverzekering die op nummer 83 woont betaalt in sommige gevallen veel minder dan zijn buurman die op nummer 83-A woont. Dit blijken niet de enige gegevens te zijn waardoor verzekeringspremies zo van elkaar kunnen verschillen.

Veertigers en vijftigers populair

Autoverzekeraars gebruiken ook uiteenlopende tarieven als het gaat om leeftijd. Verzekering.nl heeft de premies van acht grote autoverzekeraars naast elkaar gelegd. Hieruit blijkt dat veertigers en vijftigers de meest gewilde verzekerden zijn. Zij zijn overal het meest voordelig uit. Ook op basis van 0 schadevrije jaren. Daarnaast blijkt zelfs dat drie van de acht verzekeraars jongeren die hun eerste auto willen verzekeren niet of nauwelijks accepteren.

18-jarige betaalt ruim zeven keer zoveel premie

Naast het feit dat 18-jarigen niet zomaar bij alle autoverzekeraars terecht kunnen, betalen zij bij de meeste verzekeringsmaatschappijen een gigantisch hoge premie. Wanneer jongeren een auto op naam verzekeren starten zij met het opbouwen van schadevrije jaren. Dit betekent een veel lagere korting op de premie dan automobilisten die al jaren een verzekering op hun naam hebben.

In het volgende overzicht wordt uitgegaan van iemand van 18 jaar met 0 schadevrije jaren tegenover iemand van 40 die inmiddels 10 jaar schadevrij heeft gereden. Het blijkt dat jongeren van 18 jaar gemiddeld ruim zeven keer zoveel premie betalen dan veertigers.

Premie bij eerste autoverzekering

Het komt voor dat iemand op zijn veertigste een rijbewijs haalt en voor het eerst een auto wil verzekeren. Net als iemand van 18 heeft diegene nauwelijks rijervaring. Een andere mogelijkheid is dat iemand na tien jaar weer besluit een auto aan te schaffen. De tot tien jaar geleden opgebouwde schadevrije jaren zijn in middels verlopen. Ook in dat geval begint de verzekeringsnemer of regelmatige bestuurder opnieuw met de opbouw van schadevrije jaren.

Het verschil in premie tussen 18- en 40-jarigen blijft nog steeds aanzienlijk. Iemand van 18 jaar betaalt voor zijn eerste autoverzekering nog steeds gemiddeld drie keer zoveel geld dan iemand van 40. Beiden beginnen op dat moment met 0 schadevrije jaren.

En hoe zit het met de ouderen onder ons?

Naarmate iemand ouder wordt loopt het risico op schade volgens autoverzekeraars op. Dus hoe ouder de regelmatige bestuurder of verzekeringnemer, hoe hoger de premie. Toch valt het premieverschil tussen bijvoorbeeld zestigers en tachtigers wel mee.

De premies van verzekeringsmaatschappij ASR lopen het meest uiteen. Iemand van 80 betaalt twee keer zoveel premie dan iemand van 60. Tussen de premies van online verzekeraar Zelf.nl zit het minste verschil. Iemand van 60 betaalt 14,50 euro per maand tegenover een bedrag van 14,89 voor iemand van 80 jaar oud.

Verzekering.nl verbaast zich over de hoogte van de autopremies voor jongeren. Ten eerste omdat het sinds januari 2013 zelfs mogelijk is om voor je 18e al rijexamen te doen. En ten tweede omdat autoverzekeraars ook niet happig zijn op jongeren die regelmatig de auto van hun ouders gebruiken voor bijvoorbeeld school of werk.

Het is erg eenvoudig om te besparen op uw autoverzekering en zoals u eerder heeft gelezen kan het u ook nog eens een hoop geld schelen. Daarom raadt Verzekering.nl u aan om onze vergelijker te gebruiken als u autoverzekeringen wil vergelijken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven