Extreem weer doet premie niet direct stijgen

Opstalverzekering nieuws

Extreem weer doet premie niet direct stijgen

2 minuten leestijd

Er zijn dit jaar al een aantal zware stormen en fikse buien over Nederland getrokken. Dit zorgde elke keer voor veel drukte bij onder andere inboedel- en opstalverzekeraars. En ook afgelopen weekend hadden veel mensen wateroverlast door de enorme hoeveelheid regen die in korte tijd viel. Toch zal extreem weer, die gerelateerd wordt aan de klimaatverandering, niet direct zorgen voor hogere verzekeringspremies.

Het Verbond van Verzekeraars heeft een eerste schatting gemaakt van de schade die ontstaan is door het slechte weer van afgelopen weekend. Het schadebedrag komt nu uit op een bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro. In deze schatting is schade door blikseminslag en hagel nog niet opgenomen, maar is nu al een stuk hoger dan het schadebedrag tijdens een dag met slecht weer. De schade aan inboedels en woonhuizen komt dan meestal uit op een bedrag rond de één miljoen euro.

Iedereen weet dat het klimaat langzamerhand aan het veranderen is. Dit brengt volgens het KNMI een grotere kans op intensieve buien met zich mee. En juist de toenemende intensiteit van een bui speelt een belangrijke rol bij de omvang van schades. Hoe intensiever de bui, hoe meer waterschade doordat daken en putjes het water niet meer normaal af kunnen voeren.

Paul Koopman, woordvoerder van de verzekeraars, maakt duidelijk dat de verandering van het klimaat heel geleidelijk gaat en tientallen jaren zal duren. Daarom zullen de verzekeringspremies voor inboedel- en opstalverzekeringen vooralsnog niet plotseling stijgen.

Heb je waterschade na het slechte weer van zondag op maandag? Bekijk dan het stappenplan om een waterschade te melden bij jouw verzekeraar.

Bron: Volkskrant

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven