Verhuur Airbnb slechts bij twee verzekeraars standaard verzekerd

Opstalverzekering nieuws

Verhuur Airbnb slechts bij twee verzekeraars standaard verzekerd

2 minuten leestijd

Nederlandse woonverzekeraars haken nog niet massaal in op de toenemende deeleconomie. Dit blijkt uit onderzoek van Verzekering.nl onder 28 Nederlandse verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen aanbieden. Er zijn op dit moment slechts twee partijen die verhuur via bijvoorbeeld Airbnb standaard hebben opgenomen in hun polisvoorwaarden. Hoelang zal het duren voordat nummer drie over de brug komt?

De twee pioniers zijn Nationale Nederlanden en Centraal Beheer Achmea. Dekking tijdens verhuur op een inboedelpolis is pas sinds kort mogelijk. Centraal Beheer Achmea biedt de standaard dekking op de inboedel- en opstalverzekering vanaf 30 juli van dit jaar. Nationale Nederlanden paste de dekking iets eerder aan, maar alleen voor de inboedelverzekering.

Voorwaarden voor verhuurder

Het is niet de bedoeling dat een woonhuis omgetoverd wordt tot een klein hotel. Verzekeraars stellen voorwaarden waaraan de verzekerde moet voldoen om zeker te zijn van dekking. Zo mag een klant van Centraal Beheer Achmea de woning of maximaal drie kamers als woonruimte verhuren aan één persoon, stel of gezin. Er moet daarnaast sprake zijn van een huurovereenkomst en de woning mag niet langer dan 60 dagen per kalenderjaar verhuurd worden. Centraal Beheer Achmea biedt ook dekking als een verzekerde de woning zelf verhuurt. Zonder tussenkomst van een site. Er moet dan wel een huurovereenkomst zijn tussen de verhuurder en de huurder.

Nationale Nederlanden biedt dekking voor incidentele particuliere vakantieverhuur en woningruil tijdens de vakantie van de verzekerde. In de polisvoorwaarden staat precies beschreven welke schades gedekt zijn. Hiervoor geldt wel een eigen risico van 250 euro per schadegeval. De woning mag niet meer dan twee maanden per jaar verhuurd worden.

Verhuur als aanvullende dekking

Verzekeraars kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om dekking tijdens verhuur op een andere manier aan te bieden aan hun klanten. Dit heeft ASR gedaan. Deze verzekeraar geeft de klant een keuze in de vorm van een aanvullende verzekering voor tijdelijke verhuur. Het is dus niet standaard gedekt, maar kan wel tegen extra premie meeverzekerd worden.

Verhuurders Garantie van Airbnb

Mensen die hun woning verhuren via Airbnb hebben wel recht op de Verhuurders Garantie. Maar dit is géén verzekering en kan ook niet als vervangend worden beschouwd. Airbnb raadt verhuurders daarom ook aan om navraag te doen bij hun verzekeraar, de gemeente en de hypotheekverstrekker.

Verzekering.nl kijkt uit naar de volgende verzekeraar die tijdelijke verhuur aan toeristen opneemt in de standaarddekking, want online initiatieven tot het delen van woningen, motorrijtuigen en andere spullen zal alleen maar toenemen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven