Zakelijk

Kans op vergoeding annuleringskosten klein bij herexamen

Reisverzekering nieuws

Kans op vergoeding annuleringskosten klein bij herexamen

3 minuten leestijd

Begin jij volgende week aan de eindexamens of studeer je in de komende maanden af? Spannend! Nog even doorbijten en dan kun je daarna zorgeloos van jouw geplande vakantie genieten. Je gaat natuurlijk voor dat diploma, maar er bestaat ook een kans dat je een herexamen moet doen. En daarbij loop je het risico dat de herkansing precies in jouw vakantie valt. Kun je dan bij jouw reisverzekeraar aankloppen voor een vergoeding van de reiskosten?

Ten eerste is het van belang dat je een annuleringsverzekering hebt. Dit kan een losse verzekering zijn of de module annulering kan zijn opgenomen in jouw doorlopende reisverzekering. Heb je geen annuleringsverzekering? Dan krijg je geen vergoeding wanneer je jouw vakantie moet annuleren om welke reden dan ook.

Grijs gebied

In de polisvoorwaarden van de meeste reisverzekeraars staat dat zij schade vergoeden als je onverwacht wordt opgeroepen voor een herexamen, na een eindexamen. Daarbij is een voorwaarde dat het herexamen niet op een ander tijdstip gemaakt kan worden. De datum valt dus precies in jouw vakantie. Met onverwacht bedoelen verzekeraars doorgaans dat je op het moment van boeken nog niet wist dat je een herexamen moest doen en ook de datum van het herexamen was nog niet bekend. Maar in hoeverre is een herexamen onverwacht? En hoe gaan verzekeraars hiermee om? Verzekering.nl heeft een aantal reisverzekeraars onder de loep genomen om een antwoord te krijgen op deze vragen.

Kleine kans

Heb je een reisverzekering met annulering bij FBTO en doe je dit jaar eindexamen? De kans dat jij jouw reiskosten vergoed krijgt in verband met een herexamen is vrij klein. De data voor de landelijke (her)examens zijn van tevoren bekend. Het boeken van een vakantie vlak na het eerste tijdsvak van de examens is volgens deze verzekeraar dan ook op eigen risico. Ook Univé en Delta Lloyd delen deze mening. Het is niet zo dat de reiskosten per definitie niet worden vergoed. Het hangt van meerdere factoren af. Wanneer is de reis geboekt? Waren de examendata toen al bekend? Meldingen worden bij deze verzekeraars allemaal per geval behandeld.

Gaat het om een annulering in verband met een verplaatst examen of herkansing vanwege een gebeurtenis die jij zelf echt niet had kunnen voorzien? In dat geval zal de reisverzekeraar de gemaakte kosten wel vergoeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de examenfraude op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

Annuleren ongeacht reden

Een verzekeringsmaatschappij die hier anders in staat is de Europeesche Verzekeringen. Een onverwacht herexamen valt niet onder de standaarddekking van de annuleringsverzekering. Zij bieden hun klanten wel de mogelijkheid om een extra uitgebreide (allrisk) annuleringsverzekering af te sluiten. Hierbij kun je jouw vakantie annuleren ongeacht de reden. Is de reden niet opgenomen in de polisvoorwaarden? Dan krijg je alsnog 75% van de gemaakte kosten vergoed. De overige 25% is voor eigen rekening, een soort eigen risico dus. Is de reden wel vermeld in de polisvoorwaarden? Dan krijg je alle kosten vergoed.

Controleer jouw reisverzekering

Twijfel je over de dekking van jouw reis- of annuleringsverzekering? Neem dan altijd even contact op met de verzekeringsmaatschappij. Zo weet je precies wat je van hen kunt verwachten in het geval je een herexamen moet doen in de periode waarin jij je vakantie hebt gepland.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven