Zakelijk

Help, hoe beeïndig ik mijn autoverzekering?

Autoverzekering nieuws

Help, hoe beeïndig ik mijn autoverzekering?

3 minuten leestijd

Het opzeggen van een autoverzekering wordt doorgaans niet automatisch geregeld bij de verkoop of overschrijving van jouw auto. Vaak moet je er zelf voor zorgen dat de autoverzekering beeïndigd wordt. Ook als je van verzekeraar wilt switchen is het belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen om de verzekering op te zeggen. Je wilt natuurlijk niet blijven zitten met onnodige polissen. Maar hoe zorg je voor een correcte afwikkeling van jouw autoverzekering?

De meest voorkomende redenen om een autoverzekering te beëindigen zijn:
– Verkoop auto;
– Inruilen van oude auto voor een nieuwe of andere;
– Overschrijving op andere naam;
– Overstappen naar andere verzekeringsmaatschappij.

Vrijwaringsbewijs

Wanneer je jouw auto verkoopt, inruilt of laat overschrijven op een andere naam ontvang je een vrijwaringsbewijs. Bij verkoop aan een autodealer of sloopbedrijf ontvang je dit bewijs direct. Verkoop je jouw auto aan een ander persoon of wordt de auto overschreven op naam van bijvoorbeeld een vriend of familielid, dan moeten jullie er onderling voor zorgen dat jij het vrijwaringsbewijs zo snel van de ‘koper’ ontvangt. De overschrijving gebeurt op het postkantoor.

Het vrijwaringsbewijs is een heel belangrijk document. Bewaar het dus goed. Dit is namelijk het bewijs dat het kenteken niet meer op jouw naam staat. Dit betekent ook dat jij niet meer degene bent die verantwoordelijk is voor het afsluiten van een autoverzekering, het zorgdragen voor de APK of het betalen van wegenbelasting.

Verzekering opzeggen na verkoop

Na verkoop van jouw auto ontvang je dus een vrijwaringsbewijs. Op dit bewijs staat het kenteken van het voertuig en de datum van verkoop. Met dit bewijs kun jij jouw autoverzekering beëindigen vanaf de dag volgend op de verkoopdatum. Verkoop jij jouw auto op 1 mei? Dan zal de verzekeraar de autoverzekering kunnen beëindigen per 2 mei. Er geldt in dit geval geen opzegtermijn, want jij bent geen eigenaar meer.

Verzekering opzeggen na inruilen

Ruil je jouw auto in voor een nieuwe of andere? Dan ontvang je van de autodealer een vrijwaringsbewijs van de oude auto. Verzeker je de nieuwe auto op jouw huidige autoverzekering? Dan moet je dit tijdig aan de autoverzekeraar doorgeven. Bij de meeste verzekeraars hoef je dan geen vrijwaringsbewijs te tonen. De nieuwe auto wordt vanaf de dag van aankoop ingevoerd als verzekerd object op de polis.

Ruil je jouw auto in en wil je de nieuwe auto bij een andere verzekeraar onderbrengen? Dan kun je met het vrijwaringsbewijs van de oude auto de verzekering opzeggen. Ook hiervoor geldt geen opzegtermijn. De verzekeraar ziet dit als beëindiging in verband met verkoop.

Overstappen naar andere verzekeringsmaatschappij

Je kunt jouw autoverzekering gemakkelijk online vergelijken. Wil je overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij? Dan moet je de huidige autoverzekering opzeggen. Doorgaans moet je dit schriftelijk (of via e-mail) doorgeven aan de verzekeraar. In dit geval wordt er wel een maand opzegtermijn aangehouden. Let hier goed op bij het ingaan van de nieuwe verzekering.

Houd ook rekening met de contractsduur van de autoverzekering. In het eerste verzekeringsjaar is het vaak niet mogelijk om de autoverzekering op te zeggen. Is het eerste jaar voorbij? Dan kun je de autoverzekering op elk gewenst moment beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van één maand.

Verzekering opzeggen na verhoging premie of aanpassing voorwaarden

Er is nog een andere reden om ervoor te kiezen om een autoverzekering op te zeggen. Het gebeurt namelijk wel eens dat de verzekeraar een collectieve premieverhoging doorvoert of de polisvoorwaarden in jouw nadeel aanpast. Als verzekeringnemer heb je dan het recht om de verzekering te beeïndigen. Doe dit schriftelijk binnen 30 dagen nadat je het bericht van de verzekeraar hebt ontvangen.

Vergelijk jouw autoverzekering ook eens met behulp van onze vergelijkingsmodule. Er komt vast en zeker een mooi aanbod uit naar voren.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven