Zakelijk

Voorkom boete door foutief gebruik autoverlichting

Autoverzekering nieuws

Voorkom boete door foutief gebruik autoverlichting

2 minuten leestijd

Autoverlichting; tegenwoordig hoef je er bijna niet meer bij stil te staan. Rijd je overdag? Dan zullen de autolampen niet branden, behalve als je remt. Rijd je een lange tunnel in of wordt het buiten donker? Dan springt de verlichting vanzelf aan. Bij de meeste auto’s gaat dit allemaal automatisch. Maar weet jij de regels in bijzondere gevallen zoals mist, sneeuwval en harde regen? Hierbij een opfrissertje om een vervelende bon te voorkomen.

Dimlicht:
Bij slecht zicht mag je overdag gewoon dimlicht gebruiken. Dit is niet verplicht. ‘s Nachts is dimlicht wel verplicht. Gebruik je mistlicht? Dan hoeft het dimlicht niet aan te staan.

Groot licht:
De regels omtrent het gebruik van groot licht zijn nog wel eens verwarrend. Groot licht mag je in het donker gebruiken zolang er geen andere weggebruiker tegemoet komt. Je verblindt hiermee de ander op een hele vervelende manier. Daarnaast mag je het groot licht ook niet gebruiken als je op korte afstand achter iemand rijdt. Het gebruik van groot licht mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom. In de praktijk wordt dit vaak gebruikt op stillere wegen waar de verlichting slecht is.

Mistlicht:
Hierbij ook een korte opfrisser als het gaat om het gebruik van mistlampen. De mistlampen aan de voorkant van de auto mag je gebruiken als het mistig is, er sneeuw valt of tijdens hele heftige regenbuien die het zicht ernstig beperken. De mislampen achter mag je uitsluitend gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder dan 50 meter is. Dus niet als het regent. Gebruik je de mistlampen? Dan hoeft het dimlicht niet aan.

Achterlichten auto:
Het achterlicht van de auto moet altijd branden bij het gebruik van dimlicht, groot licht, stadslicht of mistlicht.

Kentekenplaatverlichting:
Ook de verlichting van het kenteken moet altijd branden samen met dimlicht, groot licht, stadslicht of mistlicht.

Breedstralers en verstralers:
Het gebruik van breedstralers en verstralers zijn op dit moment niet opgenomen in het wegenverkeersrecht. Formeel gezien mag je deze autoverlichting dan niet gebruiken.

Derde remlicht:
Is jouw auto in gebruik genomen na 30 september 2001? Dan moet deze een derde, rood remlicht hebben.

Overzicht boetes bij verkeerde verlichting:
– Onterecht gebruik van mistlicht | € 140,-
– Gebruik van sierverlichting zoals led of neon | € 140,-
– Ondeugdelijk achteruitrijlicht | € 45,-
– Ondeugdelijk kentekenplaatverlichting | € 45,-
– Ondeugdelijke knipperlichten | € 90,-
– Ondeugdelijke remlichten | € 140,-
– Ondeugdelijke richtingaanwijzers | € 90,-
– Ondeugdelijke verlichting | € 140,-

Bron: Rijksoverheid

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven