Zakelijk

Verzekerde omzeilt hoge premie door maximaal eigen risico

Zorgverzekering nieuws

Verzekerde omzeilt hoge premie door maximaal eigen risico

2 minuten leestijd

De dalende lijn in de premie voor de zorgverzekering is dit jaar helaas doorbroken. Ten opzichte van vorig jaar is de premie namelijk met ruim 5 procent gestegen. Dit blijkt uit de Zorgthermometer ‘Verzekerden in beeld’ van Vektis. Hierin komt tevens naar voren dat het aantal polissen met een maximaal eigen risico groeit. Verzekering.nl ziet dit als een manier om de stijgende zorgpremie te omzeilen. De verzekerde neemt hiermee een gok en hoopt in december te kunnen zeggen dat hij een leuk bedrag heeft weten te besparen als het gaat om de zorgverzekering.

Stijging zorgpremie

De bekendmaking van de hoogte van de zorgverzekeringspremie stemde verzekerden in november 2013 positief. De premie voor 2014 werd weer een stukje goedkoper dan het voorgaande jaar. Dit was mogelijk vanwege een aantal meevallers in de totale zorgkosten. Precies een jaar later kregen ze een heel ander bericht. Door alle veranderingen binnen het Nederlandse zorgstelsel kwamen de zorgverzekeraars en de overheid alweer terug van de dalende premies. Al snel werd duidelijk dat er weer meer moest worden betaald. Één van de redenen daarvan was de overgang van een deel van de AWBZ-zorg naar de Zorgverzekeringswet.

De gemiddelde premie voor de basiszorgverzekering is in 2015 uitgekomen op een bedrag van 1218 euro per verzekerde. Dit tegenover een gemiddeld bedrag van 1157 euro in 2014. De zorgpremie is dus met 5,3 procent gestegen.

Hoger eigen risico, minder premie

Sinds 2008 kunnen verzekerden ervoor kiezen om het verplicht eigen risico te verhogen met een vrijwillig bedrag. Een direct gevolg van deze vrijwillige verhoging van het eigen risico is korting op de zorgpremie. Kies je voor het maximale eigen risico? Dan geldt voor veel polissen dat je tot wel 250 euro per jaar kunt besparen. Je loopt daarmee tegelijkertijd wel het risico dat je een groot bedrag in één keer moet kunnen ophoesten wanneer je een bepaalde behandeling ondergaat waarbij voor de vergoeding eerst (een deel van) het eigen risico wordt aangesproken.

Toch blijkt uit het onderzoek van Vektis dat steeds meer verzekerden kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het aantal is dit jaar gestegen met 12 procent. Van de mensen met een hoger eigen risico kiest daarbij zelfs bijna 70 procent voor 875 euro. Dit geeft de verzekerde de hoogste korting op de premie. De 1,1 miljoen verzekerden die dit jaar hebben gekozen voor het maximale eigen risico gaan niet voor een kleine besparing. Als ze het doen, dan doen ze het goed.

Het blijft een gok

De besparing op de premie valt in het water wanneer de verzekerde met een hoog eigen risico toch te maken krijgt met medische klachten en behandelingen moet ondergaan. Vaak moet dan eerst het eigen risico aangesproken worden, waardoor de besparing op de zorgpremie weer wegvalt. Het is en blijft een gok of de keuze voor een hoog eigen risico wordt beloond.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven