Zakelijk

Meer patiënten geholpen door goedkoper medicijn

Zorgverzekering nieuws

Meer patiënten geholpen door goedkoper medicijn

1 minuut leestijd

Nederlandse wetenschappers en de zorgverzekeraars CZ en Zilveren Kruis zetten zich gezamenlijk in voor goedkopere alternatieven voor kostbare geneesmiddelen. Het gaat op dit moment om medicijnen waarvan de patenten zijn verlopen. Goedkopere geneesmiddelen zorgen ervoor dat meer patiënten geholpen kunnen worden.

Het Eindhovens Dagblad meldt dat professor Huub Schellekens een grote stap heeft gezet. Hij heeft een alternatief gevonden voor het dure medicijn voor de erfelijke ziekte van Pompe. Dit is een zeldzame spierziekte die wordt veroorzaakt door een gestoorde stofwisseling in de spieren. In Nederland zijn er ongeveer 140 mensen met deze spierziekte. Het reguliere medicijn kost jaarlijks zo’n 150.000 tot 200.000 euro. Het alternatief dat nu is ontwikkeld is vele malen goedkoper.

Daarnaast hoopt het team van weterschappers en professoren in de komende jaren goedkopere medicijnen te ontwikkelen voor de behandeling van de tevens zeldzame ziekte van Farbry en de ziekte van Gaucher. De kosten voor de behandeling van de enkele honderden mensen in ons land worden nu betaald uit de steeds krappere budgetten van ziekenhuizen. Als er alternatieve, goedkopere medicijnen kunnen worden geproduceerd, kunnen meer mensen geholpen worden.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven