Zakelijk

Autobezitters betalen te veel voor verzekering

Autoverzekering nieuws

Autobezitters betalen te veel voor verzekering

2 minuten leestijd

Controleer regelmatig jouw autoverzekering en voorkom dat jij als autobezitter onnodig hoge premies betaald. Uit recent onderzoek van Motivaction is namelijk gebleken dat een groot aantal Nederlandse automobilisten niet weet hoe hun auto precies verzekerd is. Autobezitters weten weinig over de verschillende dekkingen en passen hun verzekering niet aan naarmate de auto ouder wordt. Veel autoverzekeringen sluiten niet aan bij het voertuig zelf waardoor consumenten jarenlang te veel premie betalen.

Een autoverzekering bestaat als het ware uit drie basisprincipes. WA, WA + volledig casco en WA + beperkt casco. Als je een autoverzekering afsluit kun je kiezen uit deze drie dekkingen. Welke dekking het beste bij jouw auto past hangt af van de leeftijd en de dagwaarde.

1) WA: wettelijke aansprakelijkheid

Op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) zijn alle bezitters van een motorrijtuig verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dit houdt in dat je verzekerd moet zijn voor schade die je kunt veroorzaken aan anderen, ook wel derden genoemd.

De WA-dekking is dus de minimale dekking van een autoverzekering. Oudere auto’s met een hele lage dagwaarde of auto’s die niets meer waard zijn worden doorgaans alleen WA verzekerd. Dit omdat de auto zelf (bijna) niets meer waard is. Bij schade aan de eigen auto, vergoed de verzekeraar ook (bijna) niets meer. Het is dan zonde om de auto zelf nog te verzekeren (volledig casco of beperkt casco) als de schadevergoeding die daar tegenover staat nihil is.

2) WA + volledig casco

Volledig casco wordt ook wel allrisk genoemd. Je bent dan verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook schade aan de auto zelf is volledig verzekerd. Ook schade die jij zelf aan jouw eigen auto veroorzaakt. Auto’s tot en met 5 jaar worden in de meeste gevallen allrisk verzekerd, omdat de dagwaarde van de auto nog erg hoog is. De dagwaarde daalt naarmate de auto ouder wordt.

3) WA + beperkt casco

Voor auto’s van 6 tot ongeveer 10 jaar is WA + Beperkt casco de meest gangbare dekking. WA + Beperkt casco is hetzelfde als WA plus. Je bent verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt en daarbij is schade aan jouw eigen auto in beperkte mate verzekerd. Beperkt casco betekent dat je een schadevergoeding krijgt als de auto wordt gestolen of schade oploopt door bijvoorbeeld ruitbreuk, brand, storm, hagel en aanrijdingen met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan de auto is niet verzekerd.

Meest voorkomende aanvullende verzekeringen

Naast de bovenstaande drie dekkingsmogelijkheden kun je ongeacht de leeftijd en dagwaarde van jouw auto ook aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk hierbij aan een ongevallenverzekering voor inzittenden en autorechtsbijstand. Deze verzekeringen zijn niet verplicht, maar vergoeden schade in geval van een conflict met betrekking tot het verkeer of keren een bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit na een verkeersongeval met de betreffende auto.

Met behulp van onze vergelijker weet je binnen no-time of jij op jouw autoverzekering kunt besparen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven