Zakelijk

Extra eisen autoverzekering door stijgende diefstalcijfers luxe auto’s

Autoverzekering nieuws

Extra eisen autoverzekering door stijgende diefstalcijfers luxe auto’s

2 minuten leestijd

In het afgelopen jaar is een enorme toename van gestolen luxe personenauto’s geconstateerd. Dieven hebben het tot nu toe vooral gemunt op de Range Rover Evoque, BMW X6 en Lexus RX 450h. Om deze voertuigen te kunnen blijven verzekeren stellen sommige verzekeraars extra beveiligingseisen in de autoverzekering. De bezitters van dit soort auto’s of consumenten die van plan zijn om dit type aan te schaffen kunnen door hun verzekeraar verplicht worden gesteld tot het aanschaffen van extra beveiligingssystemen.

Om een voorbeeld te geven zijn er in de eerste helft van vorig jaar 56, van de totaal 2281 Range Rover Evoques gestolen. In verhouding tot de 8 gestolen voertuigen van dit type voertuig in 2013 is dit een serieuze toename. Om de diefstalgevoelige personenauto’s te kunnen blijven verzekeren zijn er autoverzekeraars die de preventie-eisen van een autoverzekering aanscherpen.

Alarmverplichting luxe personenauto’s

De diefstalgevoelige personenauto’s moesten altijd al voorzien zijn van alarmklasse 4, een alarmsysteem met hellingshoekdetectie en een SCM goedgekeurd voertuigvolgsysteem. Dit vereiste kan echter per verzekeraar iets verschillen.

Uit de toename van de diefstalcijfers blijkt dat de tot nu toe geldende alarmeisen niet meer voldoende zijn. Groepen autodieven weten deze systemen met gemak uit te schakelen. Daarom kunnen verzekeraars overgaan tot het uitbreiden van de alarmverplichting. Denk hierbij aan een verplicht aparte autorisatie op de startmotor en een extra peilsysteem op radiosignalen.

Reden extra preventie-eisen

Verzekeraars stellen extra preventie-eisen om de kans op diefstal te verkleinen. Op deze manier zal de schadelast voor de maatschappijen beheersbaar zijn en de autoverzekering betaalbaar blijven. Verzekering.nl verwacht dat in het komende jaar steeds meer verzekeraars over zullen gaan tot aanscherping van de acceptatie-eisen voor auto’s die populair zijn onder autodieven.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven