Zakelijk

Winter sneeuwvlokken startsein voor winterproofauto

Autoverzekering nieuws

Winter sneeuwvlokken startsein voor winterproofauto

2 minuten leestijd

De eerste sneeuwvlokken zijn vanmiddag gevallen. Hoog tijd om de auto voor te bereiden op de Hollandse winter. De temperatuur daalt geleidelijk, de wegen worden glad en de ijskrabber komt weer uit het dashboardkastje tevoorschijn. Consumenten kunnen door middel van eenvoudige handelingen hun auto winterproof maken. Dit scheelt ‘s ochtends veel frustratie en nog belangrijker; het draagt bij aan de veiligheid in het winterse verkeer. Verzekering.nl geeft bruikbare tips om de donkere dagen goed door te komen.

Tip 1 Houd de accu in goede conditie

De accu van een auto verdient in de winter wat extra aandacht. Dit onderdeel spant namelijk de kroon als het gaat om opstartproblemen. Een accu is niet onsterfelijk en heeft een levensduur van ongeveer vier tot zes jaar. Vooral bij kou is de kans op een kapotte of lege accu groot. Als het vriest levert hij nog maar tweederde van zijn capaciteit.

Vermijd gedurende de wintermaanden korte ritjes. Bij het starten van een koude auto moet de accu hard werken en tijdens korte ritten heeft hij geen of weinig tijd om voldoende op te laden. Dit kan op den duur leiden tot een lege accu. Om deze problemen te voorkomen is het laten controleren of vervangen van de accu zeker geen overbodige luxe.

Tip 2 Ga voor winterbanden

Ookal komen er veel strengere winters voor dan in Nederland. Het is toch verstandig om de winter door te komen op winterbanden. Door de zachtere samenstelling van het rubber zijn deze banden zeer geschikt voor lage temperaturen. Winterbanden hebben meer grip, meer comfort en veiligheid bij gladheid en sneeuw op het wegdek.

In de volgende landen zijn winterbanden verplicht: Duitsland, Finland, Frankrijk, Italie, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland.

Tip 3 Vermijd de handrem

Probeer de handrem bij vrieskou zoveel mogelijk te vermijden. Als de handrem vastvriest komt de auto echt niet in beweging. Het duurt vaak lang voordat deze weer ontdooit is. Als het niet nodig is om de handrem te gebruiken dient de auto in de eerste versnelling gezet te worden.

Tip 4 Houd deur- en raamrubbers vet

Om te voorkomen dat de deuren en ramen van de auto bevriezen kunnen deze zijn ingevet met bijvoorbeeld siliconenspray of vaseline.

Tip 5 Koop ruitenvloeistof met antivries

De antivries in de vloeistof zorgt ervoor dat de vloeistof zelf niet bevriest. Als de ruitenwisservloeistof namelijk bevriest sproeit hij niet meer en kunnen zelfs de leidingen van de auto het begeven.

Tip 6 Reinig de auto regelmatig

Als de wegen glad dreigen te worden starten de strooiwagens de motoren alweer. Het zout voorkomt gladheid op de weg, maar tast auto’s ook aan. Het is daarom aan te raden om de auto, en daarbij vooral de onderkant, regelmatig te reinigen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven