Zakelijk

Mogelijk verbod op reizen naar IS landen

Reisverzekering nieuws

Mogelijk verbod op reizen naar IS landen

1 minuut leestijd

De VVD heeft in de Tweede Kamer het standpunt voorgedragen om alle reizen naar gebieden waar IS actief is te verbieden. Door dit verbod in te stellen moet het eenvoudiger worden om jihadgangers bij terugkomst in ons land aan te houden.

Wanneer iemand terugkeert vanuit een land waar IS actief is, wordt hij direct aangehouden om het feit dat hij het verbod simpelweg heeft genegeerd. Het reizen naar IS landen is dan namelijk alleen al strafbaar.


Actuele situatie

Op dit moment is het zo dat jihadstrijders die zich aansluiten bij IS strafbaar zijn. Maar het blijkt dat het ontzettend lastig is om deze personen te vervolgen. Volgens VVD Kamerlid Klaas Dijkhoff is het bijna onmogelijk om te bewijzen dat deze strijders in trainingskampen verbleven, aanslagen hebben gepleegd of anderen van het leven hebben beroofd.

De VVD pleit voor een algeheel reisverbod zodat jihadstrijders in spé geen kans meer krijgen om Nederland te verlaten. Momenteel wordt dit al geprobeerd door paspoorten van deze personen af te pakken, maar dit moet anders kunnen volgens de liberale partij.

Uitzondering op regel

Het verbod tot afreizen naar IS landen geldt niet ten alle tijden. Er zullen wel mogelijkheden blijven voor journalisten en hulpverleners. Deze personen zullen zich voor vertrek dan wel moeten melden bij de overheid.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven