De bijtelling van 14% verdwijnt in 2016

Autoverzekering nieuws

De bijtelling van 14% verdwijnt in 2016

2 minuten leestijd

Een groot deel van de werknemers met een leaseauto gebruikt deze ook privé. Voor dit gebruik buiten werktijd wordt een extra bijdrage, bijtelling, gevraagd. In de afgelopen jaren was er een run op zuinige leaseauto’s met een zo laag mogelijke bijtelling. De bijtelling gaat echter op de schop. Werknemers zijn vanaf 2016 meer geld kwijt voor het privégebruik van een auto van de zaak.

Veel werkgevers in Nederland bieden het personeel de mogelijkheid om een auto van de zaak ook voor privédoeleinden te gebruiken. Door de belastingdienst wordt dit privégebruik gezien als extra loon in natura. Werknemers moeten daarom wel extra inkomensbelasting betalen in de vorm van een bedrag over een deel van de cataloguswaarde.

De bijtellingscategorieën zullen de komende jaren gewijzigd worden. Het personeel met een leaseauto gaat meer betalen voor het privégebruik van de auto. In de loop van 2015 zullen de plannen voor de autobelastingen steeds meer vorm gaan krijgen. 2016 wordt een overgangsjaar waarin er al een aantal wijzigingen langzaam doorgevoerd worden. In het daaropvolgende jaar zullen de regelingen rondom de bijtelling geheel geïmplementeerd zijn.

Bijtellingscategorieën 2015

De regeling omtrent de bijtelling voor auto’s van de zaak blijven in 2015 ongewijzigd. In het komende jaar zal wel steeds meer duidelijk gaan worden welke wijzigingen in 2016 en 2017 doorgevoerd gaan worden rondom het privégebruik van zakelijke auto’s.

4% Volledig elektrische auto

7% Auto’s met een CO2-uitstoot tussen 1 – 50 g/km semi-elektrische auto

14% Auto’s met een CO2-uitstoot tussen 51 – 82 g/km

20% Auto’s met een CO2-uitstoot tussen 83 – 110 g/km

25% Auto’s met een CO2-uitstoot hoger dan 110 g/km

Bijtellingscategorieën 2016
De bijtellingspercentages worden in 2016 verhoogd, maar door de felle kritiek op het eerste voorstel van staatssecretaris Wiebes is de verhoging al bijgesteld. De categorieën zien er voor 2016 als volgt uit:

4% Volledig elektrische auto’s

15% Auto’s met een CO2-uitstoot tussen 1 – 50 g/km

21% Auto’s met een CO2-uitstoot tussen 51 – 106 g/km

25% Auto’s met een CO2-uitstoot hoger dan 106 g/km

Verwachting voor volgend jaar
Leasecontracten die voor het begin van 2016, het overgangsjaar, worden afgesloten zullen nog vallen onder de oude regeling. Het is dan ook te verwachten dat de vraag naar nieuwe leaseauto’s in de lage bijtellingscategorieën aan het einde van 2015 flink toeneemt. Werknemers die momenteel een leaseauto ook privé gebruiken zullen hun huidige leasecontract scherp in de gaten houden om nog zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van de oude bijtellingsregelingen.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven